Kui vabadus puudub?

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isaac Chong Wai kunstiteos
Isaac Chong Wai kunstiteos Foto: Mariska Kerpel. Commissioned by SPRING

Sel nädalal toimub Tallinnas ürituste seeria Freiraum Tallinn, kus fooksues on vabadus, selle puudumine ja ühiselt tuleviku kujutlemise võimalikkus.

Kõigil huvilistel on võimalus anda oma panus vabadusest rääkiva kunstiteose valmiseks. Isaac Chong Wai etendused seerias «The Collective Individual Exercises» toimuvad 14. ja 15. septembril Vabaduse väljakul, kuhu oodatakse kõiki huvilisi.

Isaac Chong Wai on veendunud, et kui me tahame ette kujutada teistmoodi tulevikku, siis me peaksime selleks ette valmistuma ja seda nö harjutama, mitte jätkama olemasolevate normide keskset käitumist. 

Seetõttu on ta välja pakkunud võimaluse väljendada oma tulevikuvisioone, unistusi ja fantaasiaid ning järele proovida solidaarsust üheskoos selles etenduste seerias. Korraldajad ootavad kõiki huvilisi osalema laupäeval 15. septembril Vabaduse väljakul toimuvasse etendusse «One Sound of Futures», milles kõigil on võimalus koos 99 inimesega ühiselt luua elav skulptuur ja jagada oma tulevikuvisioone. 

Osavõtuks pole vaja eelnevat esinemiskogemust, täpsemad juhised saab osalemiseks registreerudes: https://goo.gl/forms/NUqlHLIGwpE4zGbb2. 

Isaac Chong Wai etenduste seeriat «The Collective Individual Exercises» on eelnevalt etendatud erilise tähendusega linnaväljakutel nii Hollandis, Hong Kongis, Lõuna-Koreas kui Hiinas.

Freiraum Tallinn 1 raames esitlebki Kanuti Gildi Saal kunstnike, kelle tööd käsitlevad vabaduse mõiste eri tahke delikaatselt kuid vahedalt. Eesti publikule tuttava Sarah Vanhee dokumentaalfilm «The Making of Justice» annab üdini inimliku sissevaate õigluse, õigussüsteemi ja kinnipeetute reaalsustesse ning Sven Johne videoteos «A Sense of Warmth» peegeldab tänapäeva ühiskonna pealesuruva eneseteostuse paineid.

Kuraator Eva Neklyaeva käsitleb oma ettekandes mängulis-tõsiselt vabaduse võimalikkust oma tööpraktikas nii etenduskunstides, poliitikas kui ka seksuaalsuses.

Freiraum (vabaruum) on Goethe Instituudi algatatud üleeuroopaline projekt, millesse on kaasatud 53 partnerit kultuuri-, kunsti- ja teadusringkondadest ning kodanikuühiskonnast, kes tegelevad 40 linnas küsimusega: Mida tähendab vabadus tänapäeva Euroopas? Millised on selle piirid? Kuidas seda hoida ja tugevdada?

Kanuti Gildi Saali dialoogipartneriks Freiraum projekti raames on ainsana Saksamaad esindav organisatsioon Kunsthaus Dresden. Mõistmaks vabaduse teema tagamaid tuleb nii Dresdeni kui Tallinna puhul arvesse võtta mõnevõrra sarnaseid minevikukogemusi seoses autoritaarse režiimi ja suveräänsuse puudumisega. 

Viimastel aastatel on Dresdenis kasvanud inimestes hirm, et käesoleval muutuste ajastul saab meie tavapärane kultuuriline homogeensus ohustatud. See omakorda tõstatab küsimuse - milline on kunsti roll ajastul, mil humanistlikud ja demokraatlikud väärtused on ohustatud. Kunsti kui indiviidi häält - kas seda on selles olukorras üldse kuulda ning milliseid tingimusi oleks vaja selle kuuldavuse suurendamiseks? 

Sellest tulenevalt tõstatas Kunsthaus Dresden küsimuse - mida saab kunst kui vabaduse keel ära teha meie üha kasvava ängistuse ajastul?

Koostöös Goethe Instituudiga Tallinnas püstitas Kanuti Gilid Saal eneseirooniliselt küsimuse: kas me võime olla õnnelikud? Keskendudes vabaduse ja vastutuse vahelistele suhetele ning era- ja avaliku elu positiivsetele aspektidele Eestis. Olles kogenud sajandeid välismaist okupatsiooni, väärtustame oma isiklikku vabadust, mis väljendub kõrgelt arenenud digitaalses infrastruktuuris ja positiivselt laetud vigadest õppimise kultuurist. Kuidas me tuleme toime sellega kaasnevate riskide ja vastutusega?

Freiraum Tallinn 1 ajakava:

14.09 17:30 ISAAC CHONG WAI (Hong Kong – Berliin) etendus «The Collective Individual Exercises – hugging, walking, laughing exercises» Balti Jaam – Vabaduse väljak

14.09 19:30 SARAH VANHEE (Brüssel) film «The Making of Justice» Kanuti Gildi SAAL

15.09 18:00 ISAAC CHONG WAI etendus «The Collective Individual Exercises – One Sound of the Futures» Vabaduse väljak

15.09 19:30 SVEN JOHNE (Berliin) video «A Sense of Warmth» Kanuti Gildi SAAL

15.09 20:00 EVA NEKLYAEVA (Santarcangelo) ettekanne «Taking playfulness seriously: exploring freedom in curatorial practice» Kanuti Gildi SAAL

Üritusi korraldab Kanuti Gildi Saal koostöös Goethe Instituudiga. 

Kõik Freiraum Tallinna raames toimuvad üritused on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles