Lavakooli tööd juhib Jaak Prints

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Prints lavakooli avaaktusel 27. augustil.
Jaak Prints lavakooli avaaktusel 27. augustil. Foto: Rainer Põldeots, lavakool

Septembrist läks Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üle uuele struktuurile. Senise 17 osakonna, üksuse ja instituudi asemel on nüüd neli osakonda ja doktoriõppekeskus.

Struktuurireform tõi kaasa muutuse osakonna juhtimises: alates 1. septembrist ei ole Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias enam osakonnajuhatajaid, mis tähendab, et Lembit Peterson pole enam lavakooli juht. 

Lavakunsti osakonna peakoordinaatorina alustas augustis tööd Jaak Prints, kelle ülesanne on osakonna üldjuhtimine, administratiiv- ja finantsküsimused. «Jaak Printsi kutsusin kolmeaastase tähtajaga ametisse mina, kasutades rektorile akadeemia sise-eeskirjades selleks antud õigust. Edaspidi hakkab selle ametikoha täitmine toimuma sätestatud valimisprotseduuri kaudu,» selgitas olukorda Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivari Ilja.

Jaak Prints ütleb, et teatripilt ja ühiskondlikud ootused, sealhulgas noorte inimeste ootused teatrile on viimasel paaril aastakümnel muutunud. «Tundsin endas jõudu ning lootust, et naasta juhtima kooli, kus õppisin. Pean oluliseks olulist säilitada, aga muutuste keskel leida üles muutmist ning täiendamist vajav,» vastas  Jaak Prints, miks ta võttis Ivari Ilja teistkordse pakkumise vastu.

Lembit Peterson jääb Toompeal asuva Panso kooliga seotuks. Tema juhendada on 27. augustil oma kooliteed alustanud 30. lend, kus õpivad 13 näitleja-, neli lavastaja- ja kaks dramaturgisuuna üliõpilast. Uue kursuse lavastajatudengeid hakkabki juhendama Lembit Peterson, dramaturgiüliõpilasi Andri Luup. Lavakooli vanema kursuse ehk 29. lennu juhtidena jätkavad Anu Lamp ja Elmo Nüganen. 

«Kursuse juht on oma kursuse akadeemiline liider, kes teeb olulisi kunstilisi ja pedagoogilisi otsuseid. Esmalt tegin Lembit Petersonile ettepaneku lavakunsti osakonna tegevjuhi ja kursuse akadeemilise juhi funktsioonide ühitamiseks, see tähendab, et ta oleks täitnud mõlemaid, mis on ka põhimõtteliselt võimalik. Lembit Peterson eelistas keskenduda tulevikus pigem pedagoogilistele, akadeemilistele ja loomingulistele eesmärkidele. Peakoordinaator ja kursuste juhid koos õppejõudude ja üliõpilastega esindajatega moodustavad osakonna kollegiaalse otsustuskogu, kolleegiumi,» selgitab Ilja. 

Lembit Peterson oli Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli juhataja 2016. aasta septembrist. Akadeemia toonase rektori Peep Lassmanni ettepaneku võttis Peterson kaks aastat tagasi vastu enda sõnul missioonitundest. Korraline konkurss oli siis läbi kukkunud ja veel juuni keskpaigas polnud teada, kellest saab lavakooli uus juht.

Kui 2010. aastal otsustas lavakunstikooli 15 aastat juhtinud Ingo Normet ameti maha panna, siis valis muusika- ja teatriakadeemia nõukogu uueks juhiks Hendrik Toompere, kes aga lahkus ametist enne esimest koolipäeva. Toompere asemel valiti uueks juhiks Peeter Raudsepp.

2016. aasta kevadel korraldati EMTA lavakunstikooli juhi leidmiseks korraline konkurss, mis ebaõnnestus, sest end üles seadnud lavakunstikooli senine juht Peeter Raudsepp ning lavastaja ja lavakunstikooli näitlejatöö, hääletehnika ja doktoriõppe õppejõud Anne Türnpu ei saanud lavakunstikooli õppejõudude üldkoosolekul ega ka EMTA nõukogus hääletusel piisavalt toetavaid hääli. EMTA rektor Peep Lassmann tegi pärast peaaegu kaks kuud kestnud otsinguid ettepaneku Lembit Petersonile.

Jaak Prints (37) on lõpetanud lavakunstikooli 21. lennu 2004. aastal. Ta on end täiendanud Peterburi Riiklikus Teatriakadeemias Lev Erenburgi käe all. Prints on töötanud Vanemuises ja teatris NO99, aga ka Tallinna jalgpalliklubi FC Flora tegevjuhina.

Viimseid suuremaid Jaak Printsi teatritöid oli tänavu aprillis esietendunud žanriülene suurteos «Saja lugu», mille lavastaja ta oli. 2017. aasta 24. veebruari kontserdi lavastajaks oli Jaak Prints. Sel sügisel mängib Prints VAT Teatri uuslavastuses «Pilgatud pimedus», mis esietendub 20. septembril, ning ka Vene Teatri kevadel esietendunud lavastuses «Richard III». 

Lisaks näitlemisele on Jaak Prints töötanud ka õppejõuna, õpetades 2004–2005 Tartu Ülikooli tõlkekeskuses avalikku esinemist ja alates 2005. aastast näitekunsti Nukuteatri Noortestuudios.

EMTA lavakunstikooli juhatajad

  • 1957–1977     Voldemar Panso
  • 1978–1982     Aarne Üksküla
  • 1982–1985     Eduard Tinn
  • 1986–1995     Kalju Komissarov
  • 1995–2011     Ingo Normet
  • 2011–2016     Peeter Raudsepp
  • 2016–2018     Lembit Peterson

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles