VAT Teatri 32. hooaeg toob viis uuslavastust

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
VAT Teater 2017. aastal. Fotol (vastakult) Sander Põllu, Meelis Põdersoo, Maari Talvist, Mihkel Seeder, Ago Soots, Aare Toikka, Mari-Liis Velberg, Eva Naruskberg, Raul Õitspuu, Tiiu Talvist, Margo Teder, Tiina Rebane.
VAT Teater 2017. aastal. Fotol (vastakult) Sander Põllu, Meelis Põdersoo, Maari Talvist, Mihkel Seeder, Ago Soots, Aare Toikka, Mari-Liis Velberg, Eva Naruskberg, Raul Õitspuu, Tiiu Talvist, Margo Teder, Tiina Rebane. Foto: Siim Vahur

VAT Teatri esimese uue lavastuse «Pilgatud pimedus» prooviperiood on lõpusirgel ja tulemus on teie ees juba 20. septembril.

Selles musta huumoriga vürtsitatud loos saadetakse kaks sõdurit ohtlikule missioonile.

Nad peavad vihmametsast üles leidma sõjaväelase, kes juttude põhjal kaotas ürgses looduses mõistuse ja tappis oma võitluskaaslased.

Suures plaanis on see lugu valge inimese eelarvamuslikust ja piiratud suhtumisest ülejäänud maailma – meie ju teame kõige paremini, kuidas asjad käivad.

Loo autor on Wolfram Lotz (Saksamaa), lavastaja Christian Römer (Saksama). Tõlkija ja dramaturg on Mihkel Seeder, kunstnik Iir Hermeliin, videokunstnik Arne Vogelgesang (Saksamaa), valguskunstnik Sander Põllu ja koreograaf: Marge Ehrenbusch, Mängivad Jaak Prints, Tanel Saar, Margo Teder, Ago Soots.

Süda räägib suu puhtaks

28. novembril esietenduv lavastus «Südame sosin» annab sõna südamele, organile, mis on moodsa, stressi täis ajastu üks suurimaid kannatajaid. Inimene tormab kümnes suunas, rahmeldab ja rassib ennastunustavalt, aga vaene süda peab selle kõik vaikides ära kannatama. Enam mitte – nüüd räägib ta suu puhtaks!

Loo autor on populaarne vene kirjanik ja teatrimees Jevgeni Griškovets (Venemaa), lavastaja on Margo Teder ja laval on Lauri Saatpalu. Näidendi on tõlkinud Toomas Kall, kunstnik Kaspar Jancis, valguskujundaja Triin Hook ja muusikaline kujundaja Paul Daniel.

Märtsis tuleb «Dekameron»

Märtsis 2019 elustab Aare Toikka Viljandi Kultuuriakadeemia teatritudengitega ühe euroopa kultuuriloo tüviteksti, «Dekameroni», mis räägib grupist noortest, kes on end katku eest ühte villasse lukustanud ja jutustavad vastamisi terve hulga liigutavaid, kummalisi, veriseid ja valusaid lugusid. Autor: Giovanni Boccaccio (Itaalia), dramatiseerija ja lavastaja: Aare Toikka, koreograaf: Tanel Saar, muusikaline kujundaja: Veiko Tubin, osades Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti 12. lend. Esietendused toimuvad nii Viljandis kui Tallinnas.

Laval on keerulised suhted...

Märtsis jõuab publiku ette veel teinegi uuslavastus: Yasmina Reza (Prantsusmaa) kirjutatud «Kolm versiooni elust». Edukas astrofüüsik ja tema naine lähevad külla teise astrofüüsiku perele. Mingil põhjusel jõuavad nad kohale aga üks päev liiga vara. See on alles esimene äpardus, sest ootuspärasest intellektuaalide õhtupoolikust kujuneb hoopis paras peavalu ja pinged jõuavad haripunkti nii tegelaste töö- kui eraelus.

Loo on tõlkinud Margus Alver, lavastab Karl Koppelmaa (Teater KELM). Osades Elina Reinold, Liisa Pulk, Tanel Saar ja Margo Teder.

...ja ohtlikud ained

Tööpealkirja «Imeilus õhtu ja veel kaunim hommik» kandva loo autorid on Helen Rekkor ja Mihkel Seeder, lavastaja Helen Rekkor (Teatriühendus Misanzen).

Roofie ehk Rohüpnool on tugev uinuti, millest on saanud erinevate vägistamisuimastite kurjakuulutav sümbol. Tähelepanematule pidutsejale puistatakse midagi joogi sisse, et teda oleks lihtsam oma tahtele allutada. Ekslikult arvatakse, et Eesti ööelus roofie-tamist ei esine. Esineb küll. Ja üldse mitte nii harva. Milline inimene on valmis teisele niimoodi tegema? Ja kuidas käituvad inimesed, kes mõistavad ühtäkki, et nad on lõbutsemise ajal muutunud sihtmärkideks – kas nad kangestuvad hirmust või muunduvad kättemaksuingliteks?

Esietendus: aprillis 2019 Rahvusraamatukogu Tornisaalis.

Tagasi üles