Rakvere teater sõitis Kanadasse külalisetendusi andma

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Teatri lavastus «La h us»
Rakvere Teatri lavastus «La h us» Foto: Siim Vahur

Rakvere Teatris kevadel Üllar Saaremäe käe all esietendunud lavastus «La h us» valmis Eesti õppetöö keskuse (Estonian Study Center) ja väliseesti muuseumi (VEMU) tellimusel kingitusena Eesti vabariigi 100. aastapäevaks. Lavastuse trupp koos lavastajaga sõitis 16. septembril  Kanadasse, et anda sealsetele väliseestlastele kaks etendust.

Algatus välis-Eesti teemade käsitlemiseks teatris tuli Kanada kogukonna poolt, kes osalesid näidendi valmimises idee pakkumistest praktilise arhiiviabini.

Autor Liisi Rohumäe tegi uurimistööd Torontos Tartu Kolledži juures asuvas VEMU arhiivis. Samas kohas, kus toimub näidendi «La h us» tegevus.Lavastus räägib eestlastest võõrsil ja kodus läbi ajaloo tänase päevani.

Rakvere Teatri koostöö eestlaste kogukonnaga Kanadas on aastatepikkune. Teater sõidab lavastusega Torontosse kolmandat korda. Esimest korda anti etendusi lavastusega «Tuulte pöörises» 2012. aastal ning teist korda viidi üle ookeani «Leegionärid» 2015. aastal.

Esimesed gastrollid jõudsid ka USA-sse ja nende initsiaator oli eesti juurtega emeriitprofessor Nils Riessiga, kes töötas Ohio Põhja Ülikooli (ONU) kunstide ja teaduste akadeemias. Professor Riess on mitmete eesti kultuuriinimeste esinemiste vahendajaks USA-s ja Kanadas. Tänaseks on Nils Riess aktiivsest õpetajatööst taandunud, aga sidemed Rakvere Teatri ONU teatriosakonna vahel on endiselt aktiivsed.

Ülikooli tehnikud tagavad «Lahuse» etenduse tehnilise toe ja on valmistanud lavastuse dekoratsioonid. Lisaks sellele vahetatakse igal aastal tudengeid ja teatritöötajaid: ühel aastal tulevad nende üliõpilased Rakvere teatrisse praktikale ning teisel aastal sõidavad Rakvere teatri tehnilised töötajad sinna, et tutvuda sealse erialaõppega.

Etendused toimuvad 20. ja 21. septembril Toronto Tartu Kolledžis. Lisaks ootavad truppi ees kohtumisõhtud eakate kodus Ehatare ning eesti pühapäevakoolis.  Teatritrupp on tagasi 23. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles