Avatakse Lauri Sillaku ja Katrin Piile näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Piile. Illusioon. 2016-2018.
Katrin Piile. Illusioon. 2016-2018. Foto: Repro

Teisipäeval, 18. septembril kell 18 avatakse Tallinnas Haus Galeriis Lauri Sillaku ja Katrin Piile näitus «Kata & Laurentsius. Anatoomilised afektid».

Maalikunstnik Laurentsius, kodanikunimega Lauri Sillak, on kunstiareenil tavatsenud ennegi paarisrakendina üles astuda, kuid seni ikka oma pühalikult kõlava pseudonüümi kattevarjus. Tema omaaegne õpilane Katrin Piile seevastu pole kunagi ihanudki olla tuntud oma hellitava hüüdnime järgi, kuid ometi on just Kata see, keda moodsa kunsti põrandaaluse meka ehk Metropoli ühe asukana teatakse. Käesoleval näitusel esinevad mõlemad passinimedega muutes oma alter egod eksponaatideks, vahetades justkui kohad subjekti ja objekti vahel.

Seesugune objektistamine ulatub orgaanikani, sügavale sisikonda, soonte ja luudeni. Lauri Sillaku visiitkaart, akademistlikult viimistletud fotorealism, avaldub näitusel okaskrooni kammitsetud koljude ja õhkõrnade plekksüdamete näol; Katrin Piile trickster-tüüpi hüperrealism omakorda läheb veelgi kaugemale tungides tinglikult selgroo ja aordi kaudu otse ajju. Kui siia lisada veel killuke nende hiljutisest ühisloomingust ehk baroksetesse raamidesse sätitud kitšilikest roosiõitest, saame tulemuseks esteetilise elamuse, mis äratab aukartust ja annab tunnistust sellest, et meisterlikkus maalikunstis on endiselt hinnas.

Lauri Sillak (sündinud 1969) omandas kunstihariduse Eesti Kunstiakadeemias maali erialal, näitustel esineb alates 1993. aastast. Ta on tegutsenud õppejõuna EKA maaliosakonnas aastatel 2000-2010; pälvinud mitmeid auhindu, sh Konrad Mägi medali ja Kristjan Raua preemia. Viimati astus üles retrospektiivse näitusega «Dancing with Reality» Hyvinkää kunstimuuseumis Soomes, kust pärinevad osaliselt ka Haus Galeriis eksponeeritud tööd.

Katrin Piile (sündinud 1987) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maalikunstnikuna 2010. aastal, kuid näitustel on esinenud juba enne seda. Ta elab ja töötab paralleelselt Tallinnas, Edmontonis ja Vancouveris, on osalenud kunstirühmituste Non Grata ja C.N.O.P.T performance’ites New Yorgis, Louisvilles Kentuckys, Berliinis ja Tallinnas. Tähtsamad isiknäitused on seni toimunud Kultuuritehases Polymer ja Pärnu Kunstnike majas.

Lauri Sillaku ja Katrin Piile näitus «Kata & Laurentsius. Anatoomilised afektid» jääb Haus Galeriis avatuks kuni 6. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles