95 minutit. Lugu sellest, kuidas möödus viimane päev Michel Sittowi näitusel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist saba pole Kumus varem nähtud. Jäädvustatud on hetk kaks tundi enne Michel Sittowi näituse ametlikku sulgemist.
Sellist saba pole Kumus varem nähtud. Jäädvustatud on hetk kaks tundi enne Michel Sittowi näituse ametlikku sulgemist. Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX

Perekond (isa, ema, 7- ja 12-aastased pojad) läks Kumusse Michel Sittowi näitust vaatama viimasel päeval, 16. septembril. Kuidas see kulges, selle kohta pidas pereisa (autor toimetusele teada) alljärgnevat minutipäevikut.

Kell 10:59 Startisime kodust.

11:05 Kumu ülemine parkla paistis autodest pungil olevat ja ülekäigurajal oli pühapäeva kohta üllatavalt palju sagimist. See ei tõota head, mõtlesin endamisi.

11:07 Kumu sisehoovis on tuulevaikne, mõnusalt päikseline ja soe. Nii nagu tavaliselt. Mõlemad lauatennise lauad ja reketid leiavad ohtralt kasutamist.

11:08 Uksest sisenedes oli õhk sabas seisjatest paks. Läbi fuajee looklev C-kujuline järjekord oli pikk, ulatudes esimese sissepääsu kaldteeni.

11:09 on perepiletile märgitud kellaaeg.

11:15 Kumu töötaja tuleb järjekorra lõppu ja annab alumisest uksest saabujatele teada, et piletikassas järjekorda pole. Kõigepealt tuleb pilet soetada ning täpp rinnale kleepida. Meil olid piletid juba ostetud.

11:20 Jõudsin Wikis läbi lugeda Sittowi eluloo.

11:25 Poisid said oranžile toolile istuma.

11:35 Lähedalt mööduv Kumu töötaja kohtab sabas seisvat tuttavat, küsides vaikselt: «Kas kavatsed sabas seista?» – «Jah!» – «Mine osta kõigepealt pilet ja ma proovin su sisse nihverdada.»

11:36 Mõtlen paar minutit sellest, mida ma just kuulsin.

11:40 Poisid läksid rehvidest tugitoolide peale ronima.

11:41 Avastan, et minust 30 meetrit eespool seisab Enn Kunila. Mõtlesin, kas tõesti? Sabas? Aga mingil hetkel teda enam ei olnud. Ilmselt nihverdati ka tema sisse.

11:45 Järjekord jõudis toolideni.

11:50 Otsustasime igavusest poes veidi ringi vaadata. Proua valvas järjekorras kohta.

11:53 Nägin endist kolleegi.

12:00 Järjekord jõudis poe ukseni.

12:06 Minu ees seisnud punapäise naisega liitus punapäine tütar, kes oli jõudnud 45 minutiga Kumule tiiru peale teha.

Natuke rohkem kui kolme kuu jooksul käis Sittowi näitusel üle 64 000 inimese, sealhulgas üle 11 000 viimase nädala jooksul, mis teeb sellest ühe kõige arvukama külastajaskonnaga näituse Kumu ajaloos.
Natuke rohkem kui kolme kuu jooksul käis Sittowi näitusel üle 64 000 inimese, sealhulgas üle 11 000 viimase nädala jooksul, mis teeb sellest ühe kõige arvukama külastajaskonnaga näituse Kumu ajaloos. Foto: Liis Treimann/Eesti Meedia/scanpix

12:20 Hoovist saabuvate huvilistega tuleb uksest ka värsket kosutavat õhku.

12:30 Loen mobiilist, et Ott Tänak hoiab Türgi rallil enne kahte viimast kiiruskatset kindlalt esikohta. Kui need rehvid vaid vastu peaks. (Täiendatud 15:15: Pidasid)!

12:33 Lõpp paistab.

12:35 Nii nagu tavaliselt tõmmati selgi korral näitusesaali sissepääsu juures napilt nina ette köis. Ootamine jätkub...

12:38 Sissepääsu juurde jõuab üks vanem daam, kellel polnud kavatsustki järjekorras seista. Võttis taskust oma myPhone’i ja kutsus oma järjekorras seisvad kaaslased ka enda juurde.

12:41 Möödub ratastoolis kunstihuviline koos kaaslasega. Küsimuse peale «Kuhu me peame nüüd edasi minema?» vastab turvanaine: «Otse kaldteest alla ja väljapääsu uksest välja!» Turvanaine hakkab käreda häälega oma nalja üle naerma.

12:42 Näitusesaalist väljub morni näoga giid koos 30-pealise õpilaste grupiga. Ei tea, millega nemad hakkama said?

12:43 Turvanaise vahetab välja turvamees, keda rinnale kleebitud täpid üldse ei huvita.

12:44 Lõpuks sees!

Kunstihuvilised pühapäeva õhtul kell kuus uudistamas Sittowi näitust. Näituse ametliku sulgemiseni on jäänud kaks tundi. 
Kunstihuvilised pühapäeva õhtul kell kuus uudistamas Sittowi näitust. Näituse ametliku sulgemiseni on jäänud kaks tundi. Foto: Liis Treimann

12:55 Sittowi elulugu ringikujuliselt läbi loetud.

13:00 Tõkkepuu nr 2. Sama turvanaine, kes enne üleval, aga nalja enam ei teinud.

13:06 Esimene Sittowi maal.

13:07 Sabas seisvate inimeste varjud on prožektorite valguses nii tugevad, et petavad isegi saalitöötaja ära. Ta tuleb lähemale ja ütleb sõbralikult, et seina ei tohi katsuda. Tegelikult ju keegi ei katsunudki, aga ei hakanud vaidlema.

13:22 Viis viimast maali paistavad.

13:39 Lahkusime näituselt.

13:43 Väljusime Kumust 2,5 tundi hiljem. Värske õhk ja päike. Tehtud! Võimas! Aga jalad löövad tuld.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles