Video: Marius Peterson tutvustab taasavatud Theatrumit

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

567 päeva ehk täpselt 81 nädalat kestis Theatrumi ruumide põhjalik rekonstrueerimine. Vanasse teatrisse ehitati uus, palju suurem kui endine.

Selle käigus sai avariilisest, läbi sadava katusega ja särisevate pikendusjuhtmetega keskaegse maja pööningualusest 128 vaatajakohaga moodne teater. Varasemate siit-sealt kokku otsitud teatritoolide asemel on publikule mugav tagumikusõbralik tribüün. Vajaduse korral võib selle kas või vaheaja ajal ümber konfigureerida ja teise seina nihutada, mis annab lavastajale avaraid loomingulisi võimalusi.

Theatrum on ainulaadne selle poolest, et kui tavaliselt on teatrisaal akendeta ruum, siis siin võib tõmmata rulood üles ja avaneb vaade Katariina kiriku esisele sisehoovile. Theatrum on ka ilmselt ainus teater Eestis, mille kõrgeimas kohas, harjaviilu all asub väike kabel, kus teatritöötajad saavad mediteerimas käia.

«Majast võeti välja kõik sajandite jooksul tekkinud vahelaed,» ütles lavastaja, näitleja ja Theatrumi juhatuse liige Marius Peterson. «Aga ma loodan, et kõik see, mida me 23 aasta jooksul siia majja oleme panustanud, ei saanud ägeda ehitustegevuse käigus välja uhutud. Loodan, et sisu areneb ja õitseb uutes tingimustes edasi!»

1994. aastal asutatud Theatrum asub Tallinna vanalinnas Vene 14, mida tuntakse ka kohviku Kloostri Ait asukohana. 1. märtsist 2017 kuni 19. septembrini 2018 väldanud rekonstrueerimise projekti tegid Luhse & Tuhal ja FE Arhitektid ning selle maksumus on 1 645 000 eurot. Uuenenud teater taasavati eile Pedro Calderón de la Barca näidendi «Suur maailmateater» esietendusega (lavastaja Lembit Peterson).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles