Merike Estna isikunäitus Londonis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merike Estna kunstiteos «an egg, a larva, a nymph».
Merike Estna kunstiteos «an egg, a larva, a nymph». Foto: Aime Estna

Täna, 20. septembril avab maalikunstnik Merike Estna Londonis, galeriis Bosse & Baum isiknäituse «Dawn of the Swarm», mis jääb avatuks 3. novembrini. Londonis on esindatud spetsiaalselt selleks näituseks valminud uus maaliseeria. Lisaks saab näha ka 13. Balti triennaali Tallinna peatüki näitusel Kunstihoones väljas olnud keraamilist põrandat ning mesilasvahast küünlaskulptuure, mida Estna esitles oma suvisel isikunäitusel Riias, Kaasaegse Kunsti Keskuses Kim?.

Koos isikunäitusega ilmub ka Estna viimase kolme aasta teoseid sisaldav trükis «Dawn of the Swarm», mida raamatu kirjastaja Lugemik esitleb septembris New York Art Book messil. Raamatu on kujundanud Ott Metusala.

Maria Arusoo leiab, et nostalgia ja teatav romantilisus on Merike Estna loomingus olnud läbiv juba tema esimestest teostest saati, kuid nüüd on see teravamalt hakanud välja joonistuma teatavate vastandite väljatoomise näol. Estna loomingus kumab Arusoo hinnangul läbi mänguline tehnoromantism, mis ühelt poolt esitab küsimuse tehnoloogia üha suurenevale ja ülevõtvale rollile ja pidevale toimemehhanismide kiirenemisele, mida Estna siis vastukaaluks traditsionaalsete manuaalsete ja aeganõudvate tehnikatega tasakaalustab.

«Estna viimase aja loomingus on aina rohkem näha teatavat nõialikku atripuutikat, kus ta kasutab elemente loodusest ning muudab need orgaaniliselt oma installatsioonide osaks. 13. Balti Triennaali jaoks valminud teos «an egg, a larva, a nymph», mis koosneb suureformaadilisest maalist seinal, 4260 käsitsimaalitud keraamilisest glasuurplaat-põrandast, üheksast vaasist, millesse on asetatud mesilasvahast küünlad ja alasti mehest, kes plaatidel naudiskledes veini joob, on ta selle teemaga veel kaugemale läinud ja heitnud pilgu ka eesti mütoloogiasse. Estna visuaalkeelde on taasilmunud loomad, kuid seda siis enam mitte sellisel muinasjutulisel kujul nagu ta loometee alguses vaid jõuliste ning nõiduslike müütiliste tegelastena.

Merike Estna teos «an egg, a larva, a nymph»
Merike Estna teos «an egg, a larva, a nymph» Foto: Karel Koplimets

Estna visuaalkeel on muutunud lõõmavalt värviliseks ja see viitab traditsionaalsetele käsitöö mustritele, kus ei peljatud kasutada tugevaid puhtaid värve, temaatikas kasutab ta elu, surma, ringluse ja transformatsiooni teemat,» kirjutab Maria Arusoo raamatus «Dawn of the Swarm». 

 Merike Estna (s. 1980) on Tallinnas elav ja töötav kunstnik, kes on õppinud Eesti Kunstiakadeemias ning Goldsmithi kolledžis Londonis. 2014. aastal pälvis Estna Konrad Mäe preemia ning on täna rahvusvahelisel areenil üks aktiivsemaid Eesti kunstnikke. Estna teosed kuuluvad lisaks arvukatele kodumaistele ja rahvusvahelistele erakollektsioonidele ka Kumu Kunstimuuseumi ja Tartu Kunstimuuseumi kogudesse.

Merike Estna looming toetub suuresti maaliprotsessi uurimisele, mille kaudu ta läheneb kunstile kui elu lahutamatule osale. Estna kunstipraktika märksõnaks on maalikunstis ebatavalised mustrid ja värvikombinatsioonid, mis laenavad sageli ainest tarbekunsti vallast.

Aeg: 20. september – 3. november 2018.

Avamine neljapäeval, 20. septembril

Koht: Bosse & Baum galerii, Unit BGC, Bussey Building, 133 Rye Lane, London

Näituse avamisega 20. septembril kaasneb performatiivne etteaste «an egg, a larva, a nymph», esitaja Andrius Mulokas Young Boy Dancing Groupist.

Merike Estna näitust Londonis toetavad: Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Temnikova & Kasela Galerii, Bosse & Baum Gallery, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus

Projektijuht: Evelyn Raudsepp

Erilised tänud: Vincent Honoré, Dina Akhmadeeva, Maria Arusoo, Andrius Mulokas, Art Allmägi, Aime ja Priit Estna, Lilian Hiob, Olga Temnikova, Lana Churchill, Alexandra Warder

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles