Peeter Rebane alustab oma esimese täispika mängufilmi võtteid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rebane.
Peeter Rebane. Foto: Videokaader

Pühapäeval, 23. septembril algavad Tallinnas Peeter Rebase uue tõsielusündmustel põhineva ajaloolise põnevusfilmi «Firebird» võtted.

Filmi sündmused leiavad aset 1970ndatel  Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestis, NSV Liidu õhuväes, kus kolme peategelase vahel põimub ohtlik armukolmnurk. Sõpruse ja keelatud armastuse piire kompavad keerulise iseloomuga ajateenija Sergei, tema sõbratar Luisa, kes on baasiülema sekretär ning julge ja sarmikas noor piloot Roman. Samal ajal kui Sergei peab silmitsi seisma oma minevikuga, satub ohtu nii Romani karjäär kui ka Luisa perekond. Kõik kolm riskivad oma vabaduse ning eluga, sest Nõukogude režiim ja uurimisorganid on halastamatud.

Filmis teeb kaasa rahvusvaheline seltskond tõusvaid talente eesotsas Tom Priori («The Theory of Everything», «Kingsman: The Secret Service») Oleg Zagorodnii («The Choice», «Dzhamayka») ja Diana Pozharskayaga («The Unknown Soldier», «Hotel Eleon»). Võttepaikadena kasutatakse mitmeid ajalooliselt märgilisi kohti Tallinnas, Pärnus ja Ida-Virumaal.

«Elame ajastul, mil inimõigused, võrdsus ja vabadus ei saa siiani osaks suurele osale inimestest,» kommenteeris filmi autor Peeter Rebane. «Minu eesmärk on selle filmiga näidata, kuidas erinevat laadi lähedased inimsuhted on läbi ajaloo toiminud – isegi kõige repressiooniderohkematel aegadel ja kohtades nagu selleks oli külma sõja aegne Nõukogude sõjavägi. «Firebird» on lugu juhuslikust armastusest, sõpruse piiride ületamisest ja oma identiteedi leidmisest kinnises ühiskonnas. Selle loo rääkimiseks on õige aeg käes, sest universaalne inimõigus – armastada ja olla armastatud, peab kehtima igaühe jaoks.»

«Firebird» on Harvardi ja Lõuna-California Ülikooli lõpetanud Peeter Rebase esimene täispikk mängufilm. Tõsielusündmustel põhinev linateos on kirjutatud koos peaosatäitja Tom Prioriga ning selle produtsent on Brigita Rozenbrika («Defenders of Riga», «Archangel»). Filmi tootjaks on Peeter Rebase ja Adam Brummondi poolt asutatud The Factory ja Londoni produktsioonifirma No Reservations Entertainment. Mängufilmi tootmist Eestis toetab ka Eesti Filmi Sihtasutus rahvusvahelistele projektidele mõeldud cash rebate’ i toetusmeetme kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles