PÖFFi avab maailmas oodatud suurfilm (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurfilm «Ärkamine» avab PÖFFi
Suurfilm «Ärkamine» avab PÖFFi Foto: Kaader filmist

Pimedate Ööde filmifestivali avamine tuleb tänavu eriline, kui orkestri ja koori saatel jõuab maailmaesilinastuseni rahvusvahelises sotsiaalmeedias juba ette suurt huvi tekitanud, kuue aasta jooksul 35 riigis üles võetud linateos «Ärkamine».

Film, mille reklaamklipp on kogunud kaks kuud enne esilinastust seitse miljonit vaatamist ja mille kaasprodutsentideks on filmimaailma suurkujud Terrence Malick ja Godfrey Reggio, maalib vaatemängulise pildi meie planeedi mitmekesisusest, selle kultuuride rikkusest ja imepärastest maastikest.

See on loomuliku elu ja elamise rõõmu väljendus, olemise ilu ja ainukordsuse pühitsus, millest vaataja osa saama kutsutakse.

Suurfilm «Ärkamine» avab PÖFFi
Suurfilm «Ärkamine» avab PÖFFi Foto: Kaader filmist

Režissöör Tom Lowe on kasutanud võtetel kõikvõimalikke tehnilisi uuendusi, et anda vaatajatele piltlikult väljendudes uued silmad, millega näha ümbritsevat maailma. Tulemusena rulluvad ekraanil lahti kohati suisa uskumatuna tunduvad kaadrid.

Sõnadeta, ainult pildi ja muusika mõjul tekkiva emotsionaalse laenguga teost võib nimetada ka visuaalseks meditatsiooniks, mis toob meelde Godfrey Reggio etapilise filmi «Koyaanisqatsi», aga ka Ron Fricke tööd «Chronos», «Baraka» ja «Samsara».

«Püüdsime filmida loomulikku maailma nõnda, et tulemus ei jääks vaatemängulisuselt alla sellistele visuaalsete efektide poolest rikastele löökfilmidele nagu «Tähesõjad», aga oleks saavutatud ainult vahetu kaameratöö, mitte järeltootmise käigus tehtavate trikkidega,» ütles Lowe, kelle innovaatilisust on muuhulgas pärjatud maailma parima astronoomiafotograafi tiitliga.

Araabia Ühendemiraatide ja USA koostöös valminud linateosel on otsene seos ka Eestiga, kus see on osaliselt üles võetud. Nii võib Sri Lanka, Bhutani, Jeemeni, Mongoolia ja teiste eksootiliste maade imede kõrval näha ka meie enda omi, näiteks Matsalut ja Tädu kuuske, rääkimata murueide tütardest.

Suurfilm «Ärkamine» avab PÖFFi
Suurfilm «Ärkamine» avab PÖFFi Foto: Kaader filmist

PÖFFi juhi Tiina Loki sõnul on suur au esilinastada nii mastaapset linateost. «Filmi seikluslik vaim haakub suurepäraselt meie festivaliga ja ma usun, et ka publik võtab selle rõõmsa äratundmisega vastu, sest oluline osa sellest on filmitud Eestis.»

Eksklusiivselt saadavad pidulikul esilinastusel filmi riiklik sümfooniaorkester ja kammerkoor Voces Musicales koos poistekooriga, dirigeerib muusika autor Joseph Trapanese. Linastus toob Tallinna ka filmi autorid ja Ühendemiraatide 100-liikmelise delegatsiooni.

PÖFFi avatseremoonia leiab aset 16. novembril Alexela kontserdimajas. Üritus on pühendatud Eesti riigi sajandale sünnipäevale. Linastust toetab selle kaastootja Dubai Film. Piiratud hulk pileteid on müügil alates laupäevast, 22. septembrist.

PÖFF toimub tänavu 16. novembrist 2. detsembrini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles