Galerii: Roman Baskin saadeti viimsele teele (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Lillepaviljonis armastatud näitleja, hinnatud lavastaja Roman Baskini ärasaatmine, millele järgnes muldasängitamine Metsakalmistul perekonna hauaplatsil.

Roman Baskin sündis 25. detsembril 1954 Tallinnas, näitlejate Ita Everi ja Eino Baskini pojana. Ta lõpetas 1973. aastal Tallinna 21. Keskkooli ja 1980. aastal TRK lavakunstikateedri IX lennu (juh. Merle Karusoo). Aastatel 1980–1992 töötas ta Vanalinnastuudios näitleja ja lavastajana, 1992–2001 vabakutselisena, 2001–2003 Vanalinnastuudios pealavastajana. 2003. aastal asutas ta koos Üllar Saaremäega MTÜ Kell Kümme, millest võrsus samanimeline projektiteater, kus Roman Baskin lavastas ja mängis elu lõpuni. Peale selle andis ta režiiloenguid Eesti Kunstiakadeemias ja Berliini Kunstide Akadeemias, õpetas näitlejatööd Balti Filmi- ja Meediakoolis.

1987. aastal tunnustati Roman Baskinit Ants Lauteri nimelise näitlejapreemiaga. 2018. aastal pälvis ta Eesti Kultuurkapitali elutööpreemia näitekunsti valdkonnas ja Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Roman Baskin oli ainulaadse sarmiga näitleja, tundlik ja intelligentne tragikoomik. Tema  tähtrolliks oli kirglik armastaja, filosoof ja poeet Cyrano Rostand’i heroilises värsskomöödias «Cyrano de Bergerac» (lav. Eino Baskin, 1986 Vanalinnastuudios). Lavastajana oli Roman Baskin sama žanriülene kui näitlejana. Kuigi talle oli teatriveri sündides kaasa antud, aga teda tõmbasid ka filmid.

On sügavalt sümboolne, et Roman Baskini üheks viimaseks lavastuseks jääb Rasmus Puuri ooper «Pilvede värvid» Estonias (2017). Kõige viimaseks lavastuseks jääb Baskinile aga Bagnoldi «Kriidiaed» (2018 Draamateatris), peaosas Ita Ever.

Roman Baskini loome- ja mõttelaadis on alati olnud määrav teatrikunsti järjepidevuse tajumine. Tema jaoks oli täiesti konkreetne sisu Voldemar Panso lausel, mida ta meelsasti tsiteeris: «Talent on ainult lubakiri, mis lubab sul astuda tuppa, kus istuvad meistrid.»

Pärast rasket haigust lahkus Roman Baskin meie seast 13. septembril.

Sügav kaastunne ema Ita Everile, lastele, perekonnale, Roman Baskini ande austajatele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles