Tartu Linnaraamatukogus algab vene kirjanduse nädal

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnaraamatukogu.
Tartu linnaraamatukogu. Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäeval, 24. septembril algab Tartu Linnaraamatukogus kolmeteistkümnes vene kirjanduse ja kultuuri nädal. Kavas on kohtumine kirjanik Jelena Skulskajaga, professor Ljubov Kisseljova loeng eesti-vene kultuuriruumist, jutuvestja Polina Tšerkassova esinemised, vene Narvat tutvustav õhtu ja palju muudki. Üritusi on nii eesti kui ka vene keeles, nii lastele kui ka täiskasvanutele. 

Kohtumisõhtu Jelena Skulskajaga toimub eesti keeles. Juttu tuleb armastusest vene kirjanduses, Dovlatovist ja paljust muust. Külalise sulest ilmus tänavu teos «Armastusest vene kirjanduses», 2015. aastal ilmunud lapsepõlveromaan romaan «Marmorluik» jõudis Vene Bookeri shortlist‘i ja sai Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali auhinna. Traditsioonilises raamatukogu kirjanduskohvikus on vaatluse all Kai Aareleiu romaan «Vene veri», millest hiljuti ilmus venekeelne tõlge. Muusik ja muinasjutuvestja Polina Tšerkassova esineb lastele nii eesti kui vene keeles.

Professor Ljubov Kisseljova loeng toimub vene keeles. 2017. aastal TÜ kirjastuse väljaandena ilmunud raamat «Eesti-vene kultuuriruum» on peatselt ilmumas ka vene keeles. Venekeelne on samuti Narva õhtu. Jelena Nõmm ja Olga Burdakova TÜ Narva kolledžist on pannud oma etteaste pealkirjaks «Vene Narva – terra icognita» ja ütlevad, et juttu tuleb igale narvalasele „tuttavast“ ja igale Narvast eemalolijale «mittetuttavast» Narvast. Marina Tarassenko räägib õpilastele teemal «Kui tähtis on rääkida õigesti, et mitte olla naljakas» samuti vene keeles.

Kultuurinädala korraldaja Yaroslava Shepeli sõnul on 2006. aastal alanud ettevõtmisest saanud traditsioon, mille eesmärk tuua ühte saali kokku nii eesti kui ka vene keelt emakeelena kõnelev publik. Nädala sündmuste kaudu püütakse elavdada huvi vene kirjanduse ja kultuuri vastu, otsitakse seoseid eesti ja vene kultuuri vahel, tutvustatakse eestivene kirjanikke ja teisi loomeinimesi.

Kõik üritused on osalejatele tasuta ning nädala täpne kava on väljas raamatukogu kodulehel aadressil www.luts.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles