Arvo Pärdi Keskuse esimene avalik kontsert toimub oktoobris

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi Keskus
Arvo Pärdi Keskus Foto: Tõnu Tunnel

Arvo Pärdi Keskuse uue hoone ning saali esimesel avalikul kontserdil astub üles maailma üks nõutumaid viiulisoliste Anne Akiko Meyers. Kontsert toimub 14. oktoobril.

Aktiivselt suurimatel rahvusvahelistel lavadel esinev USA viiuldaja Anne Akiko Meyers teeb koostööd tipporkestritega nii Euroopas, USAs kui Aasias ning on üks aktiivsemaid uue muusika tellijaid, talle on teoseid pühendanud Einojuhani Rautavaara, Mason Bates, Gene Pritsker, John Corigliano ja paljud teised. Meyersit seob ka varasem koostöö Arvo Pärdiga seoses erakordsete kontsertidega New Yorgis ja mujal, erilist tähelepanu on pälvinud tema interpretatsioonid Arvo Pärdi ühest tehniliselt nõudlikuimast viiuliteosest «Passacaglia», mida Meyers on esitanud ja salvestanud mh koos Kristjan Järvi ja MDR Leipzigi Raadio orkestriga. 

Arvo Pärdi Keskuse avakontserdil astub Meyers üles koos pikaaegse lavapartneri Akira Eguchiga. Anne Akiko Meyers mängib haruldasel Vieuxtemps Guarnieri 1741. aasta viiulil.

Tund enne kontserdi algust on külastajatel võimalik tutvuda Arvo Pärdi Keskuse uue hoonega.

KONTSERT

Anne Akiko Meyers (viiul, USA)
Akira Eguchi (klaver, Jaapan)
Kavas A. Pärt, J. Corigliano, W. A. Mozart, P. Glass, Bach/Gounod

Kontsert toimub 14. oktoobril, kuid kogu maja avatakse esimest korda avalikkusele alles 17. oktoobril. Avapäeva jooksul on võimalik juhendatud ekskursioonide käigus tutvuda nii keskuse hoone kui ka tegevusega, toimuvad eesti ja ingliskeelsed ekskursioonid.

Samuti saab siis vaadata lühidokumentaali helilooja Arvo Pärdist (autorid Jaan Tootsen ja Jaak Kilmi). 17. oktoobril toimvad ka väikesed muusikalised etteasted. Avapäeva õhtul esitletakse uut raamatut Arvo Pärdist, mille väljaandja on Arvo Pärdi Keskus.

Igal külastajal on võimalik kasutada spetsiaalselt keskuse jaoks valminud muusika kuulamise rakendust, millega on võimalik nii majas kui ka selle lähiümbruses ringi liikuda ning kuulata Arvo Pärdi teoseid just enda jaoks sobivas paigas. Avapäeva külastus on tasuta.

Arvo Pärdi Keskuse arhitektuur on saanud inspiratsiooni helilooja muusikast, täpsemalt tema ühest võtmeteosest «Tabula rasa». Keskuse uue hoone arhitektid on Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano, kelle võistlustöö «Tabula» tunnistati 2014. aastal rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitjaks.

Arvo Pärdi Keskuse südameks on ja jääb ka edaspidi helilooja arhiiv. Uues hoones lisanduvad aga võimalused keskuse tegevust laiendada, teha koostööd uurijatega, viia läbi haridusprogramme, korraldada näitusi, filmiõhtuid ja kontserte.

Keskus asub Laulasmaal, 35 kilomeetri kaugusel Tallinnast. Parklast majani viib metsatee, jalutuskäiguks kulub umbes 10 minutit.

Anne Akiko Meyers
Anne Akiko Meyers Foto: Reklaamfoto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles