Rõõmustav taaskohtumine noore Toomingaga (1)

Jaak Allik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lendteatri lavastuse «Skandaalne juhtum» tõi lavale legendaarne Jaan Tooming, peaosas Kristo Viiding. FOTO: Airé Pajur
Lendteatri lavastuse «Skandaalne juhtum» tõi lavale legendaarne Jaan Tooming, peaosas Kristo Viiding. FOTO: Airé Pajur Foto: Airé Pajur

Kui nimetada Eestis kedagi elavaks teatrilegendiks, siis on see küllap Jaan Tooming. Üle kümne aasta tagasi Vanemuisest lahkuma sunnitud Meister on viimastel aastatel leidnud toreda koostöö Elvas endale kena teatrikodu rajanud Lendteatriga. Eelmisel sügisel üllatasid nad meid «Hamletiga». Arvestades, et tegemist on harrastusteatriga, kärpis Jaan Tooming Shakespeare’i tragöödiat oskuslikult, ilma et lugu ja põhikarakterid oleksid kannatanud, seejuures jäi selgelt kõlama lavastaja nüüdisaegne maailmavaateline sõnum. Nero Urke esitas nimitegelast erakordselt ekspressiivselt, printsi hullusehood olid ülimalt ekstsentrilised ning kõrvalpilk neile salvavalt kaval.

Ka J. B Priestley komöödia «Skandaalse juhtumi» lavaletoomisel on Tooming läinud sama teed: Priestley teksti on kärbitud ning seekord kohandatud ka Eesti oludele. Lendteatri põhitrupile lisaks on nüüdki peaossa kutsutud (vaba)kutseline näitleja – Kristo Viiding.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles