Laupäeval esietendub Vanemuises ballett «Romeo ja Julia»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett «Romeo ja Julia» Vanemuises.
Ballett «Romeo ja Julia» Vanemuises. Foto: Maris Savik

Sel laupäeval, 29. septembril kell 19 esietendub Vanemuise suures maja Sergei Prokofjevi ballet «Romeo ja Julia», mille toob lavale Tšehhi koreograaf ja lavastaja Petr Zuska.

Sel laupäeval, 29. septembril kell 19 esietendub Vanemuise suures maja Sergei Prokofjevi ballet «Romeo ja Julia», mille toob lavale Tšehhi koreograaf ja lavastaja Petr Zuska.

William Shakespeare’i kirjutatud traagiline ja siiras armastuslugu on juba sajandeid publiku südameid võlunud, Prokofjevi ballett aga alates 1938. aastast, mil toimus maailmaesietendus Tšehhoslovakkias, Brnos. Sellest ajast on kaunis teos ehtinud pea kõiki maailma suuri ja väiksemaid balletilavasid. Vanemuises on “Romeo ja Julia” etendunud kahel korral – 1946 Ida Urbeli ja 1993 Mare Tomminga lavastuses.

«Vähe on ballette, mis väljendavad inimlikkust, elujõudu ja teatraalsust nii intensiivselt,» ütleb lavastaja Petr Zuska. «Kui hakkasin mõtlema sellele, kuidas käsitleda Romeo ja Julia teemat, tundsin, et tahan luua lavastuse, milles oleks midagi erilist, ainulaadset, teistsugust — midagi, mida ma ei olnud veel näinud. Samas soovisin vältida odavaid trikke ning mitte solvata Shakespeare’i ja Prokofjevit. Võtsin raamtegelasteks vend Lorenzo, kes sümboliseerib inimese usku jumalasse, headusesse ja korda ning unenägude ja varjude riigi kuninganna Mabi, kes kehastab elu ennustamatust ja kontrollimatust. Ehkki Mab on ähmane, nähtamatu kuju, on just tema see, kes niite tõmbab ja seega puuduvad inimesel otse loomulikult igasugused soodsad väljavaated. /…/»

Balleti «Romeo ja Julia» muusikajuht ja dirigent on Taavi Kull, koreograaf ja lavastaja Petr Zuska (Tšehhi), kunstnik Jan Dušek (Tšehhi), kostüümikunstnik Pavel Knolle (Tšehhi), valguskujundajad Petr Zuska ja Pavel Dautovský (Tšehhi). Osades näeb Vanemuise balletisoliste ja truppi, Prokofjevit esitab Vanemuise sümfooniaorkester.

Peale esietendust toimub suure maja fuajees Vanemuise balletitrupi 80. sünnipäevale pühendatud raamatu «Tantsides Tartut» (fotograaf Maris Savik) esitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles