Uus Tammsaare park – väärikas ja modernne

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare park õhust.
Tammsaare park õhust. Foto: Sander Ilvest

Uuendatud haljastuse, värske välimööbli, modernse valgustuse ja uute skulptuuridega Tammsaare park on avatud alles paar nädalat ning juba pälvinud sotsiaalmeedias nii kiitust kui ka kriitikat. Ent rekonstrueerimisprojektist osa on veel valmimata. Tiina Kolk küsis Tammsaare pargi uue näo autoritelt, büroo Kadarik Tüür Arhitektid eestvedajailt, millisena nad seda paika ette kujutasid.

Ott Kadariku ja Mihkel Tüüri sõnul võib-olla tegu pärast EXPOt nende keerulisuselt järgmise projektiga, sest ka seekord tuli arvestada saja asjaga: muinsuskaitse ja keskkonnaameti ettekirjutuste, torude-juhtmete, Viru keskuse soovide ja palju muuga.

Vanasti on Tammsaare pargi alal karjatatud loomi, kaitstud linna, promeneeritud, peetud turgu, tehtud sporti, avaldatud meelt, vaadatud kino ja tsirkust, käidud lõõgastumas kabarees ning korraldatud suuremaid kogunemisi.

Esimene pargilahendus sellel kohal valmis aastail 1947–1950. Projekteeris tuntud aiakujundaja Harald Heinsaar, kelle töö pärjati 1950. aastal Nõukogude Eesti preemiaga. Kuid toona seda valmis ei ehitatudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles