Kõrgõzstan esitas PÖFFi võidufilmi Oscarile

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFFi võidufilm «Öine avarii».
PÖFFi võidufilm «Öine avarii». Foto: Kaader filmist

Kõrgõzstan esitas mitteingliskeelse filmi Oscari kandidaadiks Temirbek Birnazarovi filmi «Öine avarii», mis võitis mullu Pimedate Ööde filmifestivalil peaauhinna.

Valikul mängis olulist rolli ka Birnazarovi linateose rahvusvaheline levi, millele pani aluse PÖFFi grand prix – iseseisva Kõrgõzstani esimene A-klassi filmifestivali võit. Sealne uudisteagentuur 24.kg nimetas selle koguni üheks 2017. aasta kirgiisi kultuuri säravamaks saavutuseks.

Filmi on pärast Tallinna esilinastust näidatud mitmel pool maailmas, sealhulgas Londonis. Neil päevil jõuab see ekraanile Helsingis, kus lõpeb filmifestival «Armastus ja anarhia». Septembri alguses pälvis linateos parima operaatoritöö ja muusika auhinna Venemaa avatud filmifestivalil «Kinošokk».

«Öine avarii» jutustab elult peksa saanud vanast mehest, kelle olemisele annab tagasi mõtte tema teele sattuv salapärane noor naine.

«See võitis meie südamed oma lihtsa, ent sügavalt puudutava looga,» resümeeris PÖFFi žürii.

Eilse seisuga oli mitteingliskeelse filmi Oscarile esitanud oma kandidaadi 78 riiki. Nimekirjas on ka kaks PÖFFi debüütfilmide võistluselt tuule tiibadesse saanud linateost: Makedooniat esindab Gjorce Stavreski must komöödia «Salajane koostisaine» ja Kosovot Blerta Zeqiri draama «Abielu». Kumbki on pärast PÖFFi osalenud rohkem kui 30 festivalil ja võitnud tunnustust siin- ja sealpool ookeani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles