Eesti filmi juubelipidustused jätkuvad Islandil

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Chintis Lundgreni joonisfilmist «Manivald».
Kaader Chintis Lundgreni joonisfilmist «Manivald». Foto: Internet.

27. septembrist 7. oktoobrini toimuva Reykjaviki rahvusvahelise filmifestivali fookuses on seekord Balti riigid, tähistamaks kolme riigi juubeleid.

Balti riikide fookusprogramm on tihe ning filme on esitlema sõitnud mitmed filmitegijad. Kui Leedu pakub omalt poolt Jonas Mekase retrospektiivi ja Läti Laila Pakalnina filmiprogrammi, siis Eesti jääb silma just värskete filmidega. Programmis on Nõukogude Liidu hipiliikumist analüüsiv «Nõukogude hipid», mida on esitlema sõitnud filmi režissöör Terje Toomistu. Samuti linastub taasiseseisvunud Eesti valitsust lahkav meeleolukas dokumentaalfilm «Rodeo» (rež. Raimo Jõerand, Kiur Aarma), mida esitleb kohalikule publikule Kiur Aarma. Iseseisvuse temaatikat jätkab lühifilmide programmi valitud «Kolm päeva augustis» (rež. Madli Lääne) ning publikut naerutab Chintis Lundgreni humoorikas animafilm «Manivald», mis sel aastal EFTA galal ka Eesti parima lühianima auhinna võitis.

 Festivalil linastub ka Islandi, Eesti, Norra koostöös valminud mängufilm «Mihkel» (rež. Ari Alexander Magnusson). Thriller, mille tegevus leiab aset Nõukogude Liidu lagunemise järel, esilinastub Eestis 18. oktoobril. Filmi peaosades mängivad tuntud Eesti näitlejad Pääru Oja ja Kaspar Velberg.

Eesti ja Islandi filmialane koostöö on viimastel aastatel tugevnenud ning selle jätkumise nimel on festivalile sõitnud mitmed Eesti produtsendid. Filmitööstusele suunatud ürituste raames toimub esitlus kaastootmisfilmi «Mihkel» telgitagustest ning kontaktüritus Islandi ja Eesti produtsentidele.

 Vahetult enne Reykjaviki filmifestivali tähistas Eesti oma sünnipäeva ka Helsinki rahvusvahelisel filmifestivalil, kus olid programmis mitmed Eesti filmid ning kohal suurel hulgal Eesti filmitegijaid.

Eesti filmide eriprogrammid on jõudnud EV100 välisprogrammi raames mitmetele suurtele ja olulistele rahvusvahelistele festivalidele. EV100 välisprogramm kestab kuni 2018. aasta lõpuni. Vaata rohkem www.ev100.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles