Rein Pakk võttis ette «Keisri hullu»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Pakk
Rein Pakk Foto: Erlend Štaub

Eesti Rahva Muuseumis esietendub 5. oktoobril Jaan Krossi «Keisri hull». Rein Paku lavastuses mängivad Tanel Jonas, Elina Purde, Helgur Rosenthal, Jekaterina Novosjolova, Andres Mähar, Kaia Skoblova, Mart Toome ja Raivo E. Tamm.

Unistada 19. sajandi alguse Liivimaal vabadusest, võrdsusest ja vendlusest võis vaid täiesti pöörane mees, kuid uskuda, et Venemaa keiser need unistused ellu viib, võis vaid hull. Ausus, millega Võisiku mõisnik Timotheus von Bock oma keisri poole pöördus, võib tänasegi maailma võimukandjate silmis vanglat või vaimuhaiglat väärt olla.

See hulluks peetud aadlimees kirjutas ühe salapäraseima kirja, mis iial väikesel Eestimaal kirjutatud on. Kirja, mis võinuks muuta kogu Venemaa saatust ja, kes teab, võibolla muutiski.

Psühholoogiliselt põnevaim ja enimtõlgitud Eesti ajalooline romaan, on täis küsimusi. Kas Bock oli hull või ta mängis hullu? Oli hullumeelsus tema ainus võimalus enda vastu ausaks jääda? Kust võttis Bock oma julguse? Voolas ehk temagi soontes keiserlikku verd? Miks keiser teda surmast säästis? Kas oli Bock’i kiri keisrile ähvardav kriitika või hoiatus dekabristide eest? Kust jookseb aususe ja hullumeelsuse piir?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles