Kumu näitab filmi igavesest revolutsionäärist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yvonne Rainer
Yvonne Rainer Foto: Kaader filmist

25-aastaselt läks ta esimesse tantsutundi, 28-aastaselt muutis tantsu igaveseks. Portreefilm nüüdistantsu elavast klassikust Yvonne Rainerist jõuab Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas ekraanile juba sel kolmapäeval. 

USA režissööri Jack Walshi film «Tunded on faktid: Yvonne Raineri elu» on põhjalik ülevaade selle mõjuka Ameerika kultuuritegelase loomingust, mis ei piirdu ainult tantsukunstiga, vaid puudutab ka eksperimentaalset filmikunsti.

Rainer oli üks neist, kes hakkas 1960ndate algul eitama modentantsu seniseid printsiipe ja otsima uusi väljendusviise. Tantsu murdsid argielulised liikumised ja toimingud, rõhutati, et igasugune liigutus võib olla tants, eitati virtuoossust ja üritati kaotada piiri tantsijate ja publiku vahel. Ta ise nimetas seda postmodernistlikuks tantsuks. Kuulus on Raineri Ei-manifest. 

«Ta on professionaalne provotseerija, nagu ka professionaalne revolutsionäär,» nagu ütleb filmis tantsu-uurija Wendy Perron. 

1970ndate alguses hakkas Rainer huvi tundma filmitegemise vastu ja sõnastas nende kaudu üha enam oma teravaid poliitilisi ja feministlikke seisukohti, kasutades selleks taas uuenduslikke loojutustamise viise. Valmis seitse pikka mängufilmi, millest tuntumad on «MÕRV ja mõrv», «Film naisest, kes ...» ja «Privileeg». 

«Rainer on eksperimentaalse filmikunsti kõige olulisem naisrežissöör pärast Maya Dereni,» on tema kohta öeldud. 

1999. aastal naasis Rainer Mihhail Barõšnikovi kutsel tantsukunsti juurde. 83-aastane koreograaf on tegus tänase päevani, taastades oma vanu töid ja lavastades uusi. 

3. oktoobril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse koreograaf, tantsija ja luuletaja Sveta Grigorjeva.

Film on inglise keeles ilma tõlketa. Sissepääs tasuta. 

Feelings Are Facts: The Life of Yvonne Rainer Trailer from Jack Walsh on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles