Mees, kes korraldab Tallinna kõige tumedamaid tantsupidusid

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Melts aka DJ 4-got-10 (paremal) tänavu 11. augustil Beats from the Vaulti üritusel plaate mängimas.
Anders Melts aka DJ 4-got-10 (paremal) tänavu 11. augustil Beats from the Vaulti üritusel plaate mängimas. Foto: Roland Tiiroja

Anders Melts on laiemale avalikkusele tuntud eelkõige muusikuna ansamblitest Forgotten Sunrise ja Deceitome ning saatejuhina Raadio 2 programmist «Röntgen». Alates 1998. aastast on ta korraldanud Tallinnas tumemuusika pidude sarja Beats from the Vault, mis jõuab ületuleval nädalal oma 92. toimumiskorrani. Sel laupäeval leiab tema korraldusel juba kaheksandat korda aset rahvusvaheliste esinejatega ning industriaalsema kõlaga muusikale keskendunud festival Body Machine Body, mis toimub seekord Tallinna klubis HALL.

Ajendatuna Beats from the Vaulti (edaspidi lihtsalt Beats) ümmargusest sünnipäevast ning eelseisvast Body Machine Body festivalist kohtusin Andersiga pikemaks vestluseks mõned päevad tagasi ühes Tallinna kohvikus.

Esimene üritus sarjast Beats from the Vault toimus 1998. aasta juulikuus. Mis asjaoludel see teoks sai?

Ma olin tollal veel eelkõige metallist, aga minu maitse oli hakanud käänduma järjest enam tumedama elektroonilise tantsumuusika suunas. Tantsumuusikaplaate ma veel ei ostnud, aga salvestasin juba soome Radiomafiast ambient’i à la Cannibal Corpse’i kasseti lõppudesse. (Naerab.) Hakkasin käima ka meie esimestel reividel, kuid tantsida veel ei julgenud.

Minus nägi tulevast DJd Kristjan Vosman – mees, kes tegi tollal Tallinnas kõik need põhilised üritused, nagu näiteks RETi tehase reivid ja Warehouse Groove’i peod ning teps hiljem ka legendaarsed Vibe’i peod soolalaos. Ning seega hakkasin vaikselt pidudel mängima, põhiliselt triphoppi ja elektroonilist dub’i, vahele ka hiphoppi.

Ja siis tahtsin saada mängima Aivar Tõnso peole, ilmselt Müsteeriumile. Kuid Tõnso natuke võõristas minu muusikamaitset ning ütles: «Kui sa tahad seda värki nii väga mängida, siis tee oma pidu!» Seega: Vosman ässitas mind DJks ning Tõnso suunas mind oma pidu tegema.

Esimese peo ettevalmistamisel tuli appi sõber Margus «Lemmy» Pikner, kes oli vana hevimehena hakanud traadivärgist natuke väsima ning kuulas nüüd eelkõige industrial’i, noise’i, EBMi ja post industrial’i. Lemmy oli koos Margus Lõviga Tallinna tollase esimese internetikohviku Enter taga, mis asus ERKI maja keldris. Enter tundus sellise peo toimumiseks õige koht. Tegimegi ära!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles