Kumu näitab filmi inimestest, kes peavad ennast Jeesuseks

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola kunstniku Katarzyna Kozyra dokumentaalfilm «Otsides Jeesust» räägib inimestest, kes samastavad end piiblitegelastega.
Poola kunstniku Katarzyna Kozyra dokumentaalfilm «Otsides Jeesust» räägib inimestest, kes samastavad end piiblitegelastega. Foto: Kaader filmist

Poola kunstnik Katarzyna Kozyra otsib Jeruusalemmast inimesi, kes nimetavad ennast Jeesuseks. «Otsides Jeesust» jõuab Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas ekraanile sel kolmapäeval.  

20. sajandi teise poole meditsiinialases kirjanduses on seda ägedat luululist häiret nimetatud Jeruusalemma sündroomiks. Püha maad külastades tabavad selle sündroomi all kannatajaid religioossed nägemused, kinnisideed ja pettekujutelmad. Enamasti hakatakse ennast samastama piiblitegelastega, kõige sagedamini Jeesus Kristusega.

Nimekas Poola kunstnik Katarzyna Kozyra on Jeruusalemmas üles võtnud ligemale sada tundi videomaterjali inimestest, kes püüavad kunstnikku veenda, et nad pakuvad lunastust ja suudavad nagu Jeesus korda saata imesid. Nende seast leiab uskumatuid tegelasi.

Tulemuseks on kunstiprojekt, milles Kozyra käsitleb viise ja võimalusi oma usu teenimiseks, usu kohta ja rolli tänapäeva maailmas ning väärtusi, millel põhineb meie reaalsus.

Film linastub seoses Kumu näitusega «Ekraani arheoloogia».

10. oktoobril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse kunstiteadlane Triin Tulgiste.

Film on inglise keeles ilma tõlketa. Sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles