Kumus on avatud suurnäitus Baltimaade sümbolistlikust kunstist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferdynand Ruszczyc (1870 – 1936)
Nec mergitur
1904–1905. Õli
Leedu Kunstimuuseum
Ferdynand Ruszczyc (1870 – 1936) Nec mergitur 1904–1905. Õli Leedu Kunstimuuseum Foto: Repro.

Tänasest on Kumus avatud suurnäitus «Vabad hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis». Näitusel on esindatud ligi 150 teost Baltimaade kunstiloo märgilistelt autoritelt 19. sajandi lõpust kuni 1930. aastateni.

Näha saab Janis Rozentālsi, Vilhelms Purvītise, Mikalojus Konstantinas Čiurlionise, Kristjan Raua, Nikolai Triigi, Konrad Mägi, Oskar Kallise jpt Eesti, Läti ja Leedu kunsti suurnimede loomingut nelja Balti muuseumi – Läti Rahvusliku Kunstimuuseumi, Eesti Kunstimuuseumi, Leedu Kunstimuuseumi ja M. K. Čiurlionise nimelise Rahvusliku Kunstimuuseumi – kogudest.

«Vabad hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis» toob välja Baltimaade 20. sajandi alguse sümbolistliku kunsti erijooned. Ühelt poolt asusid siinsed noored kunstnikud avastama Euroopa kaasaegseid kunstisuundi, kuid tundsid samas hingelähedust oma rahvusliku identiteedi loomise püüdlustega. Nende kunstis on sageli põimunud rahvusvaheline kunstikeel ning koduse rahvakunsti ja suulise pärimuse märgid. Euroopast toodi kaasa loominguvabaduse idee ja usk kunsti mõjujõusse väljendada inimeses peituvaid vaimseid tasandeid.

Näituse kuraatorid on Rodolphe Rapetti ja Liis Pählapuu

Näitus jääb avatuks 3. veebruarini, 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles