Tulekul on Saskia Järve uus isikunäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saskia Järve «Loobumine».
Saskia Järve «Loobumine». Foto: Repro

Esmaspäeval, 15. oktoobril kell 18.00 avab Saskia Järve (1979) Draakoni galeriis isiknäituse «Nähtamatud». Näitus jääb avatuks 3. novembrini 2018.

Kunstnik käsitleb oma projektis meie suhteid teiste inimestega ja seda, kuidas teiste ootused ja reaktsioonid mõjutavad meie käitumist. Fookuses on psühholoogias kasutusel olev mõiste deindividuatsioon.

Deindividuatsioon on protsess, mille käigus inimene teiste keskel olles minetab osa individuaalsusest ning muutub enda ja teiste jaoks anonüümseks. Sisseelamine gruppi on sedavõrd tugev, et üksikisikut kui sellist enam ei nähta. Mõistet seostatakse sageli anti-normatiivse käitumisega. Näiteks proovis Ameerika Ühendriikide psühholoog Philip George Zimbardo (1933) tõestada, et kui inimesed tunnevad ennast anonüümsena, siis on neil lihtsam käituda oma moraalinormidele vastuoluliselt. 

Käesoleval näitusel eksponeeritud maalidel on kujutatud inimesi gruppidena täitmas erinevaid rolle, keskendudes seejuures peamiselt käitumisviisidele, mis on omased pigem nooremale põlvkonnale. Roll on kogum ootustest või käitumisviisidest, mis on seotud asendiga sotsiaalses struktuuris.

Saskia Järve on omandanud magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias maalikunsti erialal 2009. aastal. Figuratiivse maalijana käsitleb ta igapäevaelu sündmusi, keskendudes inimloomuse keerukusele ja psühholoogiale. Tema loomingus segunevad kaadrid isiklikust arhiivist rahvasuus ja popkultuuris levivate kujundite ja lugudega. Viimati sai Saskia Järve isiknäitusi näha Tallinna Linnagaleriis, («Mälu kaob II», 2017), Toompea lossi kunstisaalis («Mälu kaob», 2016) ja Leyden galeriis, Londonis («VIGA», 2015).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles