NO99 toob lavale ulmeklassika

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 teater.
NO99 teater. Foto: Pilt videost

Novembri lõpus tuleb teater NO99 välja uue lavastusega «Raske on olla jumal», Arkadi ja Boriss Strugatski samanimelise ulmeromaani ainetel.

Kogukondade lahkukasvamine on viimase aja üks olulisemaid trende. Vabad ja rõhutud, rõõmsad ja vimmased, eliit ja massid - vahel tundub, et samas maailmas või isegi samas ühiskonnas elavad inimesed on justkui eri planeetidelt. Kas valgustunumatel on õigus ja kohustus teisi järele aidata või mida tähendab üldse «valgustunud»? Lihtsalt olge inimlikud, soovitatakse. 

Mida tähendab olla inimlik ajastul, mil panused aina tõusevad ja üle maa vajub lähenevate katastroofide hall vari? Kas sekkumise paratamatu vägivald saab kunagi olla õigustatud? Kas sekkuda ühiskonna arengusse? Kas «tõsta relvad hädamere vastu» või lasta kõigel isesoodu kobrutada, isegi kui kõrvus kostuvad poeedi sõnad «mis saabub ja mida ma soovin, on jubedalt erinev»? Kes võib sekkuda, mille nimel ja kui jõuliselt?

Vennad Strugatskid on maailma ulmekirjanduse klassikud. 1964. avaldasid nad jutustuse «Raske on olla jumal», mille tegevus toimub Maa paralleelplaneedil, mis elab pimedas keskajas. Don Rumata on väliselt oma ajastule kohaselt ülbe Arkanari kuningriigi aadlik, tegelikult aga Maalt saabunud kõikvõimas jälgija. Ta tuleb ühiskonnast, milliseks peaks teooria järgi tulevikus arenema ka Arkanar ja tema missioonil on vaid üks reegel: ta ei tohi sekkuda. «Raske on olla jumal» on mõistulugu ja praegu on selleks mõistulooks just õige aeg.

Autorid Arkadi ja Boriss Strugatski

Lavastaja Tiit Ojasoo

Muusikaline kujundaja Artjom Astrov

Dramaturg Laur Kaunissaare

Laval Eva Koldits, Gert Raudsep, Rasmus Kaljujärv, Simeoni Sundja, Ragnar Uustal

Esietendus 24. novembril 2018

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles