Algab rahvusvaheline muusikafestival Orient et Occident

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Szabo.
Sandor Szabo. Foto: promo

12.–14. oktoobrini Tartu Ülikooli aulas toimuv festival üllatab uute esinejatega. Esimest korda esitatakse festivalil indiaani ehk Andide muusikat, lisaks esineb festivalil maailmakuulus Iraani lauljanna Raheleh Barzegari ning ida ja lääne muusika unikaalse kavaga esinevad kitarristid Robert Jürjendal ning Sandor Szabo Ungarist.

«Muusika, mis võib tunduda kauge, võõras ja eksootiline, võib kõnetada ja meeldida rohkem, kui seda esmapilgul osatakse oodata – see on tõsiasi, mis on saanud kinnitust kõigi nende aastate jooksul ikka ja jälle,» ütles festivali kunstiline juht ja peakorraldaja Raho Langsepp.

Festival Orient et Occident toimub juba 23. korda ning kolme päeva jooksul esinevad oma ala meistrid Peruust, Tšiilist, Iraanist, Armeeniast, Taanist, Norrast, Ungarist, Soomest ja Eestist. Kontsertidel kõlavad Andide, pärsia, sufi, kurdi, Armeenia, Ungari, Euroopa keskaja ja kaasaegne muusika ning improvisatsioonid.

12. oktoobril on kavas indiaani ehk Andide muusika, mida esitavad ansamblid Los EstAndionas (Eesti) ja Chakana (Peruu/Tšiili/Soome). Elavale pärimusele tuginevas muusikas põimuvad Andide põlisrahvaste ja hispaania muusika stiililine kombinatsioon ehk kreooli muusika.

13. oktoobri programmis on pärsia, kurdi, armeenia ja sufi muusika. Esineb maailmakuulus Iraani lauljanna Raheleh Barzegari koos Gian Trio’ga. Kontserdi teises osas esineb armeenia puhkpillide virtuoos Levon Tevanjan.

14. oktoobril tuuakse kuulatajateni traditsioonid ja ajalugu põimituna tänase päevaga, kus tippmuusikutest koosnev duo Poul Høxbro (Taani) ja Elisabeth Holmertz (Norra) esitatavad keskaja ja renessanssmuusikast inspireeritud kaasegaset muusikat. Kontserdi teises osas esitavad ida ja lääne muusika unikaalse kavaga kitarristid Robert Jürjendal Eestist ning Sandor Szabo Ungarist.

Kõik kontserdid toimuvad algusega kell 19 Tartu Ülikooli aulas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles