On teemasid, millest ei saa rääkida, aga millest saab tantsida (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Liis Varese tantsulavastus «Hingake! Ärge hingake!».
Hetk Liis Varese tantsulavastus «Hingake! Ärge hingake!». Foto: Sõltumatu Tantsu Lava

18. oktoobril esietendub Sõltumatu Tantsu Laval Liis Varese tantsulavastus «Hingake! Ärge hingake!». Koos Liis Varesega on laval vabakutseline kunstnik ja pensionär, tserebraalparalüüsi diagnoosiga Pavel «Paša» Semjonov. 

Lavastus jälgib väga erinevate kaasaegsete kehade vahelisi seoseid ning paljastab teemasid, millest ei saa rääkida, kuid millest tuleb läbi liikuda, tantsida.

Liis Vares avab lavastuse sisu: «Mind huvitavad üksikindiviidi kogemused, tajud ja reaktsioonid, mida keha salvestab ja kogub endasse igapäevaselt. Mis juhtub siis, kui kohtun võõraga või millegi ebamugavaga, sellega, mis ei allu minu kontrollile ja ootustele. Kuhu ja kuidas inimene liigub ning mis teda selleks ajendab, nii vaimus kui füüsises. 

Ma ei tahtnud läheneda kehale kui vahendile või tööriistale, mis aitaks mul väljendada oma ideid või mõtteid. Tahtsin lasta ruumi kokku kaks keha, katsealust, neid jälgida, ja aru saada, mis nende kohtumine minus ja vaatajais üles toob. Ilma, et meid piiraks sotsiaalsed normid, ühiskondlikud head tavad.» 

Liis Vares on Pavel Semjonoviga koostööd teinud juba kaks aastat ning temaga koos liikudes ja vesteldes lahanud kaasaegset keha ja tantsu.

Lavastuses on oluline osa ka helil ja videokunstil, mille on loonud Taavet Jansen. Lavastusele pakub dramaturgilist tuge näitleja Tambet Tuisk, valguskujunduse on loonud Jari Matsi ning lavastuse kunstnik on maalikunstnik Kristi Kongi. 

Sõltumatul Tantsu Laval etendub lavastus 18. ja 19. oktoobril; 7.–9., 22. ja 23. novembril.

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. STL keskendub liikumise ja kehaga tegelevate lavastuste väljatoomisele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Lisaks etendustele toimuvad STL-is töötoad, loomingulised residentuurid, loengud, korraldatakse nüüdistantsu uute tulijate platvormi Premiere ning kunstnike vaba kohtumisplatvormi — ürituste sarja Greenfield. STL on võtnud selge positsiooni Eesti nüüdistantsu arendaja ja valdkondliku eestkõnelejana.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles