Kinno jõudis von Trieri vastuolusid tekitav film

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars von Trieri õuduspõnevik «Maja, mille Jack ehitas».
Lars von Trieri õuduspõnevik «Maja, mille Jack ehitas». Foto: Kaader filmist

15. oktoobril jõudis kinodesse Lars von Trieri skandaalne õuduspõnevik «Maja, mille Jack ehitas».

Lars von Trieri filmid tekitavad alati vastakaid emotsioone, nii ka kindlasti autori uus teos «Maja, mille Jack ehitas», mis linastus sel aastal Cannes'i filmifestivalil ning sai kriitikute poolt hinnanguid seinast seina. Lugu jälgib äärmiselt intelligentset sarimõrtsukat Jacki 12 aasta vältel ning kirjeldab mõrvasid, mille käigus Jack sarimõrtsukaks areneb.

Filmi treiler on lisatud allpool. Ettevaatust, see võib sisaldada häirivaid stseene!

1970-ndate Ameerika Ühendriigid. Me näeme äärmiselt intelligentset Jacki läbi viie sündmuse, viie mõrva, mis lasevad Jacki defineerida kui sarimõrtsukat. Me näeme seda lugu Jacki silme läbi. Tema näeb aga igat mõrva eraldi kunstiteosena, ka siis, kui tema väärtegu tekitab talle ümbritsevas maailmas probleeme.  Hoolimata faktist, et lõplik ja paratamatu politsei vahelesegamine on juba väga lähedale (mis samal ajal nii provotseerib, kui ka pingestab Jacki), on ta vastupidiselt igasugu loogikale valmis minema üha suurematele riskidele.

Filmi vältel kogeme Jacki kirjeldusi oma isikliku seisundi, probleemide ja mõtete kohta läbi tema pidevate jutuajamiste tundmatu Vergega, kes on groteskne segu targutusest segamini peaaegu lapseliku enesehaletsuse ning süvaanalüüsiga Jacki ohtlikust ja riskantsest tegevusest.

«Film on loodud tähistamaks ideed, et elu on kurjus ja hingetus – seda tõestab ka rotikuninga (Homo trumpus) võimule tulek,» ütles Trier Online filmiajakirjas IndieWire filmi sisu kommenteerides, vihjates mõistagi Donald Trumpile. Trieri sõnul oli «Maja, mille Jack ehitas» kirjutamine äärmiselt meeldiv, kuigi ta teadis enne filmiga tegelema hakkamist rohkem psühhopaatidest kui sarimõrvaritest. «Ma pole ise kedagi kunagi tapnud, kuid kui peaksin seda tegema, oleks see tõenäoliselt ajakirjanik,» lisas Trier ajakirjale maikuus antud intervjuus.

«Maja, mille Jack ehitas» on valminud  Taani ja Rootsi stuudiote Zentropa ning Filmi Västi koostöös. Eestis levitab linateost Estinfilm.

Osades Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl, Riley Keough ja Jeremy Davies.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles