Selgus Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia laureaat

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018. aasta Tiit Pauluse noore kitarrimängija preemia tiitliga pärjatud Jaanis Kill.
2018. aasta Tiit Pauluse noore kitarrimängija preemia tiitliga pärjatud Jaanis Kill. Foto: Rene Jakobson

Viljandi Kitarrifestivalil sai kuulda kitarrivirtuoose nii kodust kui ka piiri tagant. Kuue päeva jooksul sai publik nautida näiteks Mahavoki, Raul Vaigla esimest soolo- kui ka ühiskontserti koos oma tütre Marie Vaiglaga, Vaiko Epliku instrumentaalteoseid esitav kollektiiv Triller jpt. Välismaistest artistidest sai nautida Julian Lage (USA), Antoine Boyer & Samuelitot (FRA), Susanna Risberg Trio (SWE) ning Matīss Čudars Trio (LAT).

Nii nagu igal aastal, anti ka sel aastal koostöös Eesti Jazzliiduga välja Tiit Pauluse nimelise Noore Kitarrimängija Preemia, mille eesmärgiks on väärtustada väljapaistvaid Eesti noori muusikuid ning innustada neid ennast kitarriõpingute alal täiendama. Tunnustuse pälvinu sai auhinnaks esinemise järgmise aasta festivali avakontserdil ning veel kaks esinemist Eesti Jazzliidu programmis. Sel korral pani Sinisalu Guitars välja eriauhinna, milleks on laureaadi kitarride hooldus. Tiit Paulust peetakse kitarrilegendiks, üheks mõjukaimaks eesti džässkitarri ja improvisatsiooni õpetajaks ning temanimelist preemiat antakse välja igal Viljandi Kitarrifestivalil.

Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia laureaatide seas on näiteks Virgo Sillamaa, Erki Pärnoja, Paul Neitsov, Merje Kägu.

2018.aastal pärjati Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija tiitliga Jaanis Kill.

Jaanis Killi silmapaistvamad projektid on  Tribüüt Wes Montgomeryle 2014 IDee jazzil; Eesti esindamine 2017 aastal Northern European Jazz Talent konkurssil Groningenis, Hollandis; samal aastal Eesti kontserttuur «Kiiksuga Jõulud», koos Tanja Mihhailova, Nele-Liis Vaiksoo, Marta Laane ja Mairo Marjamaaga; 2018 kontserttuur Ameerika Ühendriikides Mart Sandri Swing Swindlersitega. Jaanis Kill kuulub ka ansamblisse Titoks, kes kogub praegu ka Hooandjas toetust, et anda välja esimene gypsy-jazz albumi «When Day is Done»

«Minu jaoks on preemia saamine suur au. Põltsamaalt Ollika proovikast siiani on olnud pikk ja raske tee, kuid iga samm tõestab ennast varem või hiljem väärt olevat. Samal ajal on preemia saamine ka suur vastutus, sest järgmisel festivalil tuleb esineda päris oma muusikaga, mis loodetavasti tuleb väärikas Tiit Pauluse jäetud pärandile. Võtaks temalt hea meelega ühe või paar tundi! Tahaksin eraldi tänada kõiki oma õpetajaid - Reigo Tõnisson, Oleg Pissarenko, Ain Agan ja Jaak Sooäär. Jõudu ja jaksu kõigile Eesti muusikutele!» ütleb 2018. aasta Tiit Pauluse noore kitarrimängija preemia tiitliga pärjatud Jaanis Kill.

Viljandi kitarrifestival toimus esimest korda 2008. aastal eesmärgiga populariseerida ja arendada Eesti kitarrimängu. Tänaseks  on sellest saanud rahvusvaheline festival, kus igal aastal astuvad üles artistid nii kodust kui välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles