«Seltsimees laps» võidutses Belgia filmifestivalil (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Seltsimees laps» Waterloo ajalooliste filmide festivalil.
«Seltsimees laps» Waterloo ajalooliste filmide festivalil. Foto: Promofoto

Eile hilisõhtul Belgias lõppenud Waterloo ajalooliste filmide festivalil pärjati EV100 filmiprogrammi avafilm, Moonika Siimetsa «Seltsimees laps» kolme võimsa auhinnaga.

Film sai nii festivali peapreemia kui ka filmikriitikute auhinna. Lisaks pälvis filmi peategelane Helena Maria Reisner parima noore näitleja preemia. Žürii kiitis filmi inimlikku puudutust, niisamuti olustikku, mis annab oskuslikult edasi sellel perioodil valitsenud surutist. Tähelpanu pälvis ka võrratu näitlejatöö ning äramärkimist leidis asjaolu, et tegemist oli tänavuse võistlusprogrammi ainsa naisrežissööri loominguga.

Auhinnatseremoonial osalenud režissöör Moonika Siimets oli filmi seesugusest vastuvõtust vapustatud. «Mul on väga hea meel, et see Leelo Tungla isiklik lugu pälvis siin sellise tunnustuse. See on kingutus kogu Eesti rahvale, eriti neile, kes on kannatanud stalinistlike repressioonide tõttu, mis mõjutavad meie ühiskonda veel tänagi. Me küll ei pea seda taaka iga päev endaga kandma, aga me ei tohi seda unustada. On väga oluline, et Euroopa ja kogu maailm teadvustaks, mida me oleme pidanud läbi elama ja ehk mõistavad nad meid seeläbi paremini,» lausus Siimets.

«Tänan nii oma meeskonda, võrratuid näitlejaid kui ka kõiki neid, kes EV100 filmikonkursi ellu kutsusid ja seda rahaliselt toetasid. Olla võitjaks suurte eelarvetega Euroopa ajalooliste filmide ees on tunnustus kogu meie filmikultuurile ja tegijatele ning kinnitab, et Eesti filmikunsti tasub panustada.»

«Seltsimees laps» konkureeris võistlusel selliste filmidega nagu «Ikitie» (Soome) «Suomen hauskin mies» (Soome), «Ayla» (Türgi), «Journey’s End» (Iirimaa), «Redbad» (Holland) ja «La Bolduc» (Kanada). Vaata nende tutvustust allpool. Võistlusfilmid valiti tänavu välja 100 ajaloolise filmi seast üle maailma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles