Heliinstallatsioon «Europa» avab festivali Üle Heli

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaktan "Alpinist session"
Galaktan "Alpinist session" Foto: Üle Heli

Täna algab heliinstallalatsiooni «Europa» avamisega ka muusikafestival Üle Heli, 25. kuni 28. oktoobrini toimuv heliüleste tasandite festival. 

Üle Heli festivali avapäeval, 25. oktoobril tähistatakse installatsiooni «Europa» avamise kaudu helikunstile keskenduva uue Resonart Stuudio sündi. Samal õhtul toimub Kanuti Gildi SAALis festivali avakontsert «Eksperimendid horisondiga», mis tähistab Üle Heli tegevuse algust leibelina.

Installatsioon «Europa» on nelja autori (Sten Saarits, Ian Simon Märjama, Aivar Tõnso, Andrus Aaslaid) poolt loodud Jupiteri kaaslasest Europa´st inspireeritud helimaailm, mis koosneb domineerivalt kosmoseagentuuride poolt pakutud planetaarsete helifailide kogumist ja samastatavatest maismaal sünteesitud ja salvestatud helidest. Europa on seisundi kirjeldamine teadmatuse ees.

Uue leibeli esimesteks väljaanneteks on Ulmeplaatide arhiivimaterjalide põhjal loodud uudsilooming ja järg kunagi ilmunud Veljo Tormise töötluste albumile «Laulu jäävuse seadus». Uutest plaatidest tulevad esitlusele Galaktlani ja Andres Lõo albumid ja väliskülalisi on oodata Itaaliast, Prantsusmaalt, Venemaalt, Ukrainast ja Rumeeniast.

Teise päeva sündmused on koondunud Erinevate Tubade Klubisse, kus õhtut alustav Borgese labürintlikust ajakäsitlusest inspireeritud installatiivne audiodraama «Hargnevate helide aed» avab meeled edasistele Üle Öö kontserdielamustele unenäolisest kulgemisest kuni öiste tantsurütmideni. Õhtu kulminatsiooniks on High Wolf'i ja paljude teiste nimede all tuntust kogunud Maxime Primault oma uuema aja projektiga Black Zone Myth Chant, mida on kirjeldatud kui Sun Ra kohtumist Dj Screw´ga.

Kolmanda päeva õhtul toimub ARS´i projektiruumis kohtumine Nu Performance festivaliga, kus osalevad Laivi oma performatiivse moeinstallatsiooniga «Mystifying Mundane» ja digitaalse heliga nii loomingulisel kui ka akadeemilisel tasandil tegelev George Stanciulescu ehk Blypken Rumeeniast. Õhtu jätkub Üle Heli klubiööga Naganagas, mis kulgeb trajektooril Kiiev - Tallinn - St. Peterburg.

Toetjad ja partnerid: Eesti Kultuurkapital, Tallinna Kultuuriamet, Kultuuriministeerium, Resonart Stuudio, Nu Performance festival, Kanuti Gildi SAAL, Erinevate Tubade Klubi, Naganaga.

Lisainfo: www.ule-heli.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles