Akadeemilises Raamatukogus avati fotonäitus Rumeenia kuninganna Mariast

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia suursaadik Mihaela Camarasan avakõnet pidamas, kõrval kaitseatašee Dragos Florea.
Rumeenia suursaadik Mihaela Camarasan avakõnet pidamas, kõrval kaitseatašee Dragos Florea. Foto: Harry Liivrand

31. oktoobril avati TLÜ Akadeemilise Raamatukogu II korruse galeriis fotonäitus «Maria, Rumeeniakuninganna – sõdurist kuninganna» (kuraator Anca Beatrice Todireanu).

Eestis asuva Rumeenia saatkonna organiseeritud näitusega meenutatakse 100 aasta möödumist I maailmasõjast populaarse kuninganna Maria tegevuse kaudu, kes töötas aastail 1917-1918 Rumeenia väerindel ja sõjaväehospidalides halastajaõena. Samuti tähistatakse väljapanekuga Rumeenia relvajõudude päeva. Akadeemilisele Raamatukogule on see esmakordne koostööprojekt Rumeeniaga. Vitriinides eksponeeritakse lisaks valikut rumeenia kirjandusest eesti keeles.

Üldvaade näitusele.
Üldvaade näitusele. Foto: Harry Liivarand

Inglise kuninganna Victoria lapselaps, tulevane Rumeenia kuninganna Maria (1875–1938) abiellus Rumeenia troonipärija Ferdinandiga 1893.  aastal ning tänu tema aktiivsele tegutsemisele halastajaõena kuulub Maria Rumeenia kuningakoja kõige lugupeetumate esindajate hulka. Sõjamehed kutsusid kuningannat seetõttu koduselt «Haavatuteemaks» ja «Sõduristkuningannaks», kuid peale sõja lõppu osales kuninganna Maria tarmukalt ka Pariisi rahukonverentsil, kus tema diplomaatilised võimed Rumeenia riigi huvide eest seistes esile tulid.

Näitus jääb avatuks 2. detsembrini 2018.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles