Eesti raamatu sada viimast aastat

Vallo Kepp
, Filmimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aile Möldre, «Eesti raamatu 100 aastat».
Aile Möldre, «Eesti raamatu 100 aastat». Foto: Raamat

See on esimene raamat selles 100-aastasele Eesti Vabariigile pühendatud teoste sarjas, mille soetasin kodusesse raamatukokku. Põhiliselt selleks, et uurida, kuidas suudab raamatu autor minu arust kujutletava paari tuhande leheküljelise materjali suruda läbi nõelasilma paarisajale leheküljele, millest on näpistatud veel 15 lehekülge hästi kirjutatud kohustuslikule eelmängule aegade hämarusest kuni vaadeldava ajani.

Konspektilaadne, kohati ainult teesidena esitatud materjal on hästi emotsioonivabalt süstematiseeritud ja ülevaatlik. Esimene koht, kus minu kui lugeja emotsioonid lõid lakke, oli keelatud raamatute nimekirjade käsitlus. See teema oleks pidanud avama okupatsiooni peatüki – kõigepealt vana hävitada käsikäes nõukogulikult ülla uue kultuuri toomisega! Olen seda teemat nuusutanud Aleksander Sibula ja ta raamatukoguga seoses. Mitte ühtegi keelavate dokumentide koopiat illustratsiooniks, rääkimata mõnest nimekirjakatkest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles