Seikluslugu 14. sajandi Kirumpääl (1)

Peeter Helme
, Vikerraadio kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort, «Kättemaks Kirumpääl».
Erkki Koort, «Kättemaks Kirumpääl». Foto: Raamat

Ilmselt seostub Erkki Koordi nimi enamikule Eesti inimestele sisejulgeolekuga. Aastaid oli Koort siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler, tänavu 1. juunist töötab aga Sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi juhina. Ühte lausesse sai nüüd päris mitu korda sõna «sisejulgeolek» ja mingil kaudsel moel seostub see ka autori debüütromaaniga «Kättemaks Kirumpääl». Nimelt keerlevad sellegi raamatu teemad kaudselt nii sise- kui ka välisjulgeoleku ümber. Kuid seda tõesti vaid kaudselt ja autor ei püüa oma romaanis ilustatud või varjatud kujul rääkida mingit mõistulugu tänapäevast ja praegustest ohtudest.

«Kättemaks Kirumpääl» on ajalooline seikluslugu, meelelahutus selle sõna kõige paremas mõttes. Teose tegevus hargneb 1389. aasta talvest suveni Kirumpää piiskopilinnuses ja selle jalamil olnud asulas, mis on olnud üks keskaja suurimaid aleveid Eestis. Teadupärast pole sellest kõigest enam midagi järel ning linnusevaremedki tassiti 18. sajandi lõpul laiali seoses naabrusesse rajatud Võru linna ehitusega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles