Hägustatud piir fakti ja oletuse vahel

, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonathan Lindström, «Piiskop ja ristisõda 1206: Sõjast, kolonisatsioonist ja jumalasulastest Põhjalas».
Jonathan Lindström, «Piiskop ja ristisõda 1206: Sõjast, kolonisatsioonist ja jumalasulastest Põhjalas». Foto: Raamat

Rootsi arheoloog Jonathan Lindström on juba kaks aastakümmet kirjutanud populaarteaduslikke raamatuid nii arheoloogiast ja ajaloost kui ka astronoomiast ja inimteadvuse saladustest. Kolm aastat tagasi trükivalgust näinud ja nüüd ka eesti keeles ilmunud «Piiskop ja ristisõda 1206: Sõjast, kolonisatsioonist ja jumalasulastest Põhjalas» annab ka meie lugejale võimaluse nautida selle oskusliku teadusepopulariseerija kaasahaaravat jutustamisoskust.

Kõnealuse raamatu peategelane on Lundi peapiiskop Andreas Sunesen (1201–1224, suri 1228) ning aines Liivimaa ristisõda ja rannarootslaste saabumine Eestisse. Siinjuures ei piirdu Lindström pelgalt ajaloolaste uurimistulemuste ümberpakendamisega populaarsesse vormi, vaid annab ka panuse ajalooteadusse. Nimelt väidab ta, et rannarootslaste asumine Loode-Eesti rannikule toimus Andrease algatusel 1206. aastal ja moodustas osa peapiiskopi plaanist eestlaste ristiusustamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles