Siin on kõik olemas

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toon Tellegen, «Kõik on olemas. Lugusid oravast, sipelgast ja teistest loomadest».
Toon Tellegen, «Kõik on olemas. Lugusid oravast, sipelgast ja teistest loomadest». Foto: Raamat

Sa lihtsalt pead mängureeglid omaks võtma. Muidu võib lugedes end tunda nagu eakas pastoriproua, kes on omast arust tulnud kirikukoori teeõhtule ja sattunud mustlase pulma. Pentsikult käituv seltskond kõneleb oma keeles ja ajab mingit oma asja, aru ei saa, aga huvitav on ja varsti hakkab päris lõbus. Pärast annab tükk aega mõtelda, mis see nüüd ikkagi oli ja mida sinuga tegi.

Raamatu kaanepilt ütleb, et tegemist võiks olla loomamuinasjuttudega, esmalt hakkavad silma kaamel ja kaelkirjak. Niisiis eksootilised elajajutud. Pöidlaga sirdi kiirsirvides hakkab silma, et mets on parasvöötmeline ja seal askeldavad ka meiemaised loomad, putukad ning kalad. Seega segane lugu. Olgu kohe öeldud, et raamat näeb välja ilus kui ime. Regina Lukk-Toompere on tööle asudes kõik oma erksad värvid karpi kogunud, karbi kappi pannud, kapiukse lukku keeranud ja võtme merre visanud. Selle vähese ja vaoshoituga on ta loonud dekoratiivse, samas tõepärase, värvinapi, aga toonirohke pildimaailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles