PÖFF näitab Ingmar Bergmani spioonifilmi eesti pagulastest

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atkä Natast (Ulf Palme) jälitatakse. Filmist «Niisuguseid asju siin ei juhtu».
Atkä Natast (Ulf Palme) jälitatakse. Filmist «Niisuguseid asju siin ei juhtu». Foto: Ingmar Bergmani Sihtasutus

Pimedate Ööde filmifestival toob ekraanile Ingmar Bergmani vähetuntud põnevusfilmi, milles mängivad nimekad eesti teatritegelased, kes põgenesid 1944. aastal kodumaalt.

1950. aastal valminud poliitilises allegoorias «Niisuguseid asju siin ei juhtu» (Sånt händer inte här) keerleb tegevus pagulaste ümber, kes on põgenenud Liquidatzia-nimelise riigi diktatuuri eest Rootsi, kuid satuvad seal endise kodumaa spioonide salasepitsuste ohvriks. Tagamõte oli näidata, et spioonid on kõikjal, ka sellises idüllilises paigas nagu Rootsi.

Film on tähelepanuväärne eelkõige Eesti kultuuriloo seisukohast, sest rootsi tippnäitlejate kõrval teeb selles kaasa hulk Eestist lahkunud teatritegelasi – Hanno Kompus, Els Vaarman, Edmar Kuus, Rudolf Lipp, Lensi Römmer, Priit Hallap, Harri Kaasik, Teet Koppel, Marje Parikas, Riina Reinik, Gustav Laupman –, kes kõik kehastavad pagulasi.

Bergman ise pidas tehtut ebaõnnestumiseks ega soovinud, et seda avalikult näidataks. «[Alles eestlastest pagulastega kohtudes] avastasin ma nende elu ja kannatuse tõelise suuruse, mille valguses paistis filmi konarlik intriig suisa piinlik,» on ta tagantjärele meenutanud.

Seevastu legendaarne Soome filmikriitik ja ajaloolane Peter von Bagh ei pidanud Bergmani soovi põhjendatuks. «Teos väldib külma sõja mehaanilist ja mustvalget maailma. Nagu Billy Wilderi «Üks, kaks, kolm» kümme aastat hiljem, annab ka see teos vabas vormis hoope igas suunas. Idealismist või motiivide puhtusest ei saa rääkida ühegi tegelase puhul,» kirjutas ta.

Taastatud filmi on Bergmani perekonna loal näidatud tänavu mitmel pool maailmas, sealhulgas Londonis ja New Yorgis. Eesti erilinastuse, mis leiab aset laupäeval, 17. novembril Tallinnas Artise kinos, juhatab sisse Rootsis elav eesti filmiteadlane Christo Burman.

Seanss kuulub PÖFFi Ingmar Bergmani fookusprogrammi, mis on pühendatud lavastaja 100. sünniaastapäevale. Programmi teise filmina jõuab ekraanile «Sügissonaat», mille ühes peaosas on Liv Ullmann, kes saab tänavu festivali eluööauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles