Aja auk. Läti 20 miljoni plaadi ime (1)

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zodiac, «Music in the Universe» (1982).
Zodiac, «Music in the Universe» (1982). Foto: plaat

Läti popkultuur on maailmale andnud üksjagu, kindlasti tublisti rohkem kui eesti popkultuur, mis ei ole maailmale andnud peaaegu midagi. Mõtleme näiteks Karumsi kohukeste, Lido restoraniketi, NBA-staari Kristaps Porzingise ja tennise Prantsuse lahtiste võitja Jelena Ostapenko peale. Üks sensatsioonilisemaid läti popkultuuri ekspordiartikleid oli bänd Zodiac, kelle 1980. aastal ilmunud plaati «Disco Alliance» müüdi umbes 20 miljonit eksemplari. Seda peetakse ka üldse esimeseks läti popmuusika plaadiks.

Tõsi, Zodiaci plaadi andis välja plaadifirma Melodija ja kuna Nõukogude Liit oli teadupärast selline pärsitud turusituatsiooniga riik, siis ei saa Zodiaci plaadi puhul rääkida, et müüs peaaegu sama palju kui Pink Floyd või Eagles. Ilmselt oli igas plaadimängijat sisaldanud nõukogude kodus ka too «Disco Alliance». Tegemist ei olnud mitte ainult Läti esimese popplaadiga, vaid ühega esimestest Nõukogude Liidus tehtud elektroonilise muusika plaatidest. Varem oli elektroonilist muusikat kuuldud pigem tõsisema muusika ja kultuuri sektoris, selles vallas olid pioneerid filmidele märkimisväärseid saundträkke loonud Eduard Artemjev (tema mängis süntesaatoriga Tarkovski filmidele Bachi ja muudki) ning meie oma Sven Grünberg, kes oli teinud heliriba filmile «Hukkunud Alpinsti hotell» (1979). Grünbergi esik-LP «Hingus» ilmus 1981, seega aasta pärast albumit «Disco Alliance».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles