Veronika Kivisilla argipäeva pühitsused jõudsid märkmikust kaante vahele (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veronika Kivisilla.
Veronika Kivisilla. Foto: Kirjastus Hunt

Reedel, 16. novembril ilmub Veronika Kivisilla esimene proosaraamat «Kuni armastus peale tuleb». Veebipäeviku sissekannetest alguse saanud tekstikogu kirjeldab pealtnäha tavalisi argiseiku, millele on aga hoopis sügavama tähenduse andnud autori oskus näha väikeses suurt.

Veronika Kivisilla ise nimetab viie aasta jooksul kirjutatud lugusid argipäeva pühitsusteks. «Kui mõned inimesed ütlevad, et nad peavad päevikut, siis mina pean märkmikut. Ja neid märkmikke on viie aasta jooksul olnud palju. Kui ma kohtan lugu, mis mind kõnetab, on tähtis see kiiresti ja vahetult kirja panna. Suurema osa tekste olen üles kirjutanud tänaval laternaposti all või bussis või rongis. Need on teel olemise lood.»

«Kuni armastus peale tuleb» viib lugeja nii linnalähirongi reisijate sekka kui ka Pääsküla poodi kohtuma särtsaka müüjatari Svetaga; nii Kirjanike Majja kui ka autori koju, kus on sirgumas tema sõnaosavad järeltulijad. Veronika Kivisilla raamatus saavad ühtviisi kõnekaks nii võõra poetatud lausekatke kui ka südamest südamesse vestlus pojaga.

««Kuni armastus peale tuleb» koosneb ülestähendustest, mille fragmentaarsus tekitab seose fotograafiaga, olgugi et Kivisilla pilk lihtsalt ei talleta, vaid ka loob. Pilk, mis loob, samal hetkel kui talletab. See registreerib argisust, igapäevasuse üürikesi algosakesi, et avastada neis poeetilisust,» kirjutab raamatu saatesõnas Jan Kaus.

Veronika Kivisilla on varem avaldanud luulekogud «Kallis kalender» (Verb, 2011), «Veronica officinalis» (Verb, 2012) ja «Cantus Firmus» (Näo Kirik, 2015). «Cantus Firmus» oli nomineeritud kultuurkapitali kirjanduse aastapreemiale. Ta on koostanud õpikuid, laulikuid ja sõnaraamatuid ning töötab hetkel Eesti Kirjanike Liidus projektijuhina.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles