David Hockney maal lõi maailmarekordi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Hockney maal "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)", maailma kalleim elusoleva kunstniku töö.
David Hockney maal "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)", maailma kalleim elusoleva kunstniku töö. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Inglise-Ameerika kunstniku David Hockney maal «Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)» müüdi neljapäeval Christie oksjonil 90,3 miljoni dollari eest, mis teeb sellest maailma kõige kallima elava kunstniku töö.

Kõnealust maali oli võimalik näha Hockney suurel retrospektiivnäitusel, mida külastas Tate Britainis, Pariisi Pompidou keskuses ja New Yorgi Metropolitani muuseumis aastatel 2017-2018 üle miljoni inimese. Maali pani müügile Briti miljardär Joe Lewis, kes omandas selle 1995. aastal teiselt miljardärist kunstikogujalt David Geffenilt. Ostja nime pole teatatud.

1972. aastal valminud maal kujutab kahte figuuri päikesest üleujutatud basseiniga, neist üks seismas serval ja teine ujumas. Basseinid on Hockneyt inspireerinud alates 1964. aastast, kui ta Inglismaalt kolis Los Angelesse. Ujuja kujutab Hockney pikaajalist armastatut, California kunstnikku Peter Schlesingeri.

Enne neljapäeva oli maailma kalleim elusoleva kunstniku töö Jeff Koonsi «Ballon Dogi» oranž versioon, mille eest 2013. aastal maksti 58,4 miljonit dollarit.

Lähim võimalus David Hockney loominguga tutvuda on Helsingi Taidehallis, kus tema tööde näitus on avatud veel kaks päeva, 18. novembrini. Sellest näitusest kirjutas Janar Ala siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles