ERMis mälestatakse etnoloog Ants Viirest konverentsi ja näitustega

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Viires (paremal) 1970. aastal informanti küsitlemas.
Ants Viires (paremal) 1970. aastal informanti küsitlemas. Foto: ERM

Sel kolmapäeval, 21. novembril algusega kell 11 toimub Eesti Rahva Muuseumis (Muuseumi tee 2, Tartu) etnoloog Ants Viirese 100. sünniaastapäevale pühendatud mälestuspäev, mida täiendavad Viirese abikaasa Evi Tihemetsa ning puukäsitöömeister Meelis Kihulase näitused.

Seitse kümnendit kestnud teadlasetee jooksul ERMis, Tartu Ülikoolis ja Ajaloo Instituudis avaldas Ants Viires teedrajavaid uurimusi paljudest rahvakultuuri valdkondadest puutööndusest usundini ja rahvakunstist toiduajalooni. Ta oli mitme põlvkonna etnoloogide õpetaja ja juhendaja, uurimissuundade algataja, samuti ERMi ja Eesti Vabaõhumuuseumi autoriteetne nõustaja.

Mälestuspäeva konverents Jakob Hurda saalis algusega kell 11 keskendub Viirese teadlaseteele ja pärandile ning mälestusi jagavad Viirese endised kolleegid ja üliõpilased. Konverentsi otseülekannet on võimalik jälgida ERMi Facebooki lehe vahendusel: www.facebook.com/eestirahvamuuseum.

Konverentsil esitletakse ka ERMi 61. aastaraamatut, mis on pühendatud soome-ugri rahvastele. Lisainfo: www.erm.ee/et/news/ilmunud-ermi-61-aastaraamat.

Lisaks avatakse ERMi galeriis (B-sissepääs) Evi Tihemetsa graafikanäitus „Pühendus“, mis on loodud kunstniku kauaaegse abikaasa Ants Viirese mälestuseks. Näitus on tavakülastajatele avatud alates 22. novembrist ning jääb avatuks kuni 7. jaanuarini 2019.

ERMi raamatukogus (A-sissepääs) on 21.–23. novembrini avatud väljapanek «Ants Viirese kirjavara ERMi kogudes» ning ERMi rahvakultuuri nõuandekeskuse ruumis on avatud rahvapärase puukäsitöö konkursi näitus „KÜÜP“. Samuti on muuseumi B-fuajees 2. detsembrini avatud puukäsitöömeistri Meelis Kihulase näitus «Puud ja inimesed. Kummardus Ants Viiresele».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles