Koaalade maa elektrooniline kaerajaan oli veerand sajandit ajast ees

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olev Muska töötoas. 
Olev Muska töötoas. Foto: Erakogu

Pärast viimast suurt sõda Austraalias sündinud Olev Muska on mees, kes andis 1985. aastal Austraalias välja Eesti esimese elektroonilise pärimusmuusika heliplaadi «Old Estonian Waltzes». Esimeste Eestis tehtud katseteni ristata elektroonikat ja pärimust jäi siis veel tubli veerand sajandit ning nendega hiljem kuulsaks saanud muusikud, nagu Trad.Attack!-i liikmed või Maarja Nuut, polnud veel sündinudki.

Unustatud kodumaisele muusikale keskenduv plaadifirma Frotee andis äsja välja Olev Muska kogumikplaadi «Laulik-elektroonik», kuhu on koondatud tema varased katsetused ehk need Eesti-teemalised lood, mis on ilmunud aastatel 1979–1983, st enne debüütalbumit «Old Estonian Waltzes». Peale Frotee kogumiku on Muskal au avada ka värske kogumik «Antipodean Anomalies», millel 70ndate-80ndate pärlid Austraaliast ja Uus-Meremaalt. Mõlemad albumid on melomaanide maailmas omajagu laineid löönud ja Muska nimi pole ilmselt kunagi varem rohkem tuntud olnud.

Isepäine Olev Muska on multitalent ja põnev isiksus, kes kuidagi ei vasta stereotüüpsele ettekujutusele keskmisest väliseestlasest. Pedagoog, multimeediakunstnik ning loominguline produtsent, kes propageerib innovatsiooni, oivalisust ja lõbu. Kui klientidega joomalõunatel käimisest ära tüdines, õppis iseseisvalt elektroonilist muusikat, lahkus reklaamiagentuuride maailmast ja alustas oma disainiäri. Autsaideriks olemisse suhtub juba kontrasti mõttes mõnu ja huumoriga. Väliseesti üritustest on ta end viimasel ajal distantseerinud, kuid eestlast temast välja peksta pole võimalik.

Olev Muska, olen nüüd korduvalt kuulanud «Laulik-elektroonikut» ja tuleb tunnistada, et seal peal on ikka puhas kuld! Kuidas autorina tunne on, kui 40 aastat tagasi loodud palad uuesti ellu ärkavad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles