Arvo Pärt pälvib Poolas kaks kõrget autasu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

25. ja 26. novembril antakse Arvo Pärdile Varssavis üle kaks kõrget autasu.

25. novembril autasustati Arvo Pärti Poola Vabariigi kõrgeima autasuga kultuuri valdkonnas – kuldmedaliga «Gloria Artis» kultuuriteenete eest (Golden Medal for Merit to Culture – Gloria Artis). Arvo Pärdile antav kuldmedal on autasu kõrgeim kategooria ning selle andis heliloojale üle Poola kultuuri- ja rahvuspärandi minister Jaroslaw Sellin.

Medali «Gloria Artis» üleandmine Arvo Pärdile toimus tema autorikontserdil Johannes Paulus II kollektsiooni muuseumi Rotunda saalis, kus astusid üles Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel.

Arvo Pärt lausus oma tänukõnes: «Sellel kontserdil ja sellel, et olen siin Varssavis, on minu jaoks eriline tähendus, ja seda kahes mõttes. Esiteks, nagu Poola, tähistab ka Eesti sel aastal iseseisvuse saavutamist. Eestlasena ma tean, mida iseseisvus ühele rahvale tähendab. See on inimeste koosolemise alus. Teiseks, täpselt 40 aastat tagasi, aastal 1978, olin ma siin festivali «Varssavi sügis» kutsel. Gidon Kremer ja Tatjana Grindenko esitasid üht minu teost, mida prepareeritud klaveril saatis Alfred Schnittke. Heliloojana seisin ma siis uue tee alguses. Varssavi kuulas mind ja aitas mul end sellel teekonnal kindlamini tunda.

Ja nüüd, 40 aastat hiljem, seisan ma taas siin ja tunnen taas sellist soojust, mis tuleb südamest ja mis on ühele heliloojale eluliselt tähtis. Tänan teid selle eest!»

Kontserdil tulid ettekandele Arvo Pärdi teosed «Adam's Lament», «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks», «Fratres», «Salve Regina» ja «Te Deum». Kontsert toimus Eufonie festivali raames, mis on pühendatud Poola Vabariigi 100. sünnipäevale ning mille aukülaline Arvo Pärt sel aastal on. Festivaliga tehakse kummardus ka teistele tänavu 100. juubelit tähistavatele Euroopa riikidele, sh Eestile. Pidulikul sündmusel osalevad ka Eesti Vabariigi suursaadik Poolas Martin Roger ja Poola Vabariigi suursaadik Eestis Grzegorz Kozłowski.

Teise kõrge tunnustuse pälvib Arvo Pärt esmaspäeval, 26. novembril, kui Poola vanim muusikakõrgkool, Fryderyk Chopini Muusikaülikool andis Arvo Pärdile audoktori kraadi väljapaistvate muusikaliste saavutuste ja loomingu universaalse sügavuse eest.

Varssavis Fryderyk Chopini Muusikaülikooli kontserdisaalis toimunud pidulikul tseremoonial peab laudatio ülikooli kompositsiooni õppetooli juhataja, professor dr Paweł Łukaszewski, audoktori diplomi andis üle ülikooli rektor professor dr Klaudiusz Baran. Tseremoonia muusikalises osas kandis Chopini ülikooli kammerorkester Rafał Janiaki juhatusel ette Arvo Pärdi teose «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks». 

Õhtul kell 19 toimub ülikooli kontserdisaalis Arvo Pärdi autorikontsert, kus Chopini ülikooli kammerorkestri esituses kõlavad lisaks «Tabula rasa», «Festina lente», «Trisagion» ja «Concerto piccolo über

B-A-C-H».

Fryderyk Chopini Muusikaülikooli audoktori kraadi on varem pälvinud näiteks Poola heliloojad ja dirigendid Krzysztof Penderecki ja Witold Lutosławski, Prantsuse helilooja ja legendaarne heliloomingu õppejõud Nadia Boulanger, Vene tšellist ja dirigent Mstislav Rostropovitš ning ooperilaulja ja dirigent Plácido Domingo.

Arvo Pärdi paljude tunnustuste seas, mille hulka kuuluvad Ameerika Kunstide ja Kirjanduse Akadeemia auliige (USA, 1996), Praemium Imperiale (Jaapan, 2014) ja Ratzingeri preemia (Vatikan, 2017), on ka mitmeid audoktori tiitleid nii Eesti ülikoolidelt (Eesti muusikaakadeemialt 1989 ja Tartu ülikoolilt 1998) kui ka tunnustatud välismaistelt ülikoolidelt (Oxfordi ülikoolilt 2016, Durhami ülikoolilt 2002 ja Sydney ülikoolilt 1998).

Poolaga on seotud ka varasemaid preemiaid, 2007. aastal sai Arvo Pärt Görlitzi/Zgorzeleci linna Brückepreisi (Sillaehitaja) autasu ning 2016. aastal tunnustati teda paavsti kultuurinõukogu medaliga «Per Artem ad Deum», mille on asutanud paavst Johannes Paulus II ja mida antakse üle Poolas Kielce linnas toimuval kirikumessil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles