PÖFFI soovitus: lõunanaabrite parimad palad

Aurelia Aasa
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti dokumentalistika grand-old-man Ivars Seleckis püüab oma filmis «Jätkub…» kaamera ette riigi noorimad kodanikud.
Läti dokumentalistika grand-old-man Ivars Seleckis püüab oma filmis «Jätkub…» kaamera ette riigi noorimad kodanikud. Foto: Kaader filmist

Läti väärika juubeli tuules tasub pöörata pilk sealse kinokunsti poole. Siin mõned nopped Läti filmi esindajatest tänavusel PÖFFil.

«Ajasillad» (Režissöörid: Kristine Briede ja Audrius Stonys; Läti, Leedu ja  Eesti, 2018)

Balti riikide koostööfilm «Ajasillad» põimib minevikku olevikuga, tutvustades dokumentaalfilmitegijaid, kes kujundasid 1960. aastate filmipõldu. Eestlastest kohtume nii Mark Soosaare kui Andres Söödiga. Nii pakub film pilguheitu kultuurilukku, kutsudes samal ajal poeetilisele rännakule möödaniku ja oleviku radadel.

Linastub 27. novembril ja 1. detsembril Tallinnas

«Jätkub…» (Režissöör Ivars Seleckis; Läti, 2018)

Läti kandidaat võõrkeelse filmi Oscarile jälgib Läti eluolu kõige nooremate elanike vaateviklist. Läti dokumentalistika grand-old-man Ivars Seleckis on püüdnud kaamera ette lapsed, kellest igaüks esindab killukest Läti tänasest eluolust. Sarnase sotsiaalmajandusliku olukorra taustal pakub film ühteagu äratundmist, kui südamlikku kaasaelamist.

Linastub 28. ja 29. novembril Tallinnas

«Balti 100: Läti anima»

Sarnaselt Eestile, on Lätiski märkimisväärne autorianimatsiooni traditsioon. Pärast Nõukogude Liidu varisemist hakkasid ideed veelgi jõudsamalt võrsuma. PÖFF Shorts raames linastuv «Balti 100: Läti anima» toob meieni tükikese naaberriigi animamaastikust. On mõtlikumaid linateoseid, ent nagu animatsioonis ikka, ka küllaga musta huumorit. Midagi neile, kes soovivad saada kureeritud ülevaadet Läti viimaste aastate autorianimatsioonidest.

Linastub 26. novembril Tallinnas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles