Katrin Tegova debüteerib ooperilavastajana

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Tegova ja Madis Nurms.
Katrin Tegova ja Madis Nurms. Foto: PromFest

Maikuus toimuva VIII Pärnu rahvusvahelise ooperimuusika festivali PromFesti programmi on sel korral mahukam ja loodetavasti ka üllatuslikum kui kunagi varem. Üheksanda PromFesti lavastusena jõuab koostöös Endla Teatri  ja Kaunase riikliku muusikateatriga publiku ette Vincenzo Bellini ooperi «I Capuleti e i Montecchi» («Romeo või Julia»), mille lavastab seni eelkõige stsenaristi ja filmilavastajana tuntud Katrin Tegova, muusikajuht ja dirigent Erki Pehk ning kunstnik Madis Nurms. Peaosades laulavad Klaudia Taevi nim konkursi finalistid metsosopran Abigail Levis (USA), sopran Margarita Levtšuk (Valgevene) ja tenor Juri Rostotski (Venemaa).

PromFesti lavastused on peapreemiaks Klaudia Taevi nim konkursi võitjale, kelle soovil toob PromFest lavale ooperi, kus ta saab esitada oma unelmate rolli. PromFesti lavastusi iseloomustab see, et võimaluse debüteerida ooperilavastajana saab andekas Eesti looja, kes oma uudse lähenemisega võiks avardada ooperi piire ning luua kaasaegne ning publikut kõnetav lavastus. Samal printsiibil, kus kandvaid rolle laulavad varasemate konkursside parimad ning ooperi lavastajana debüteerib tänapäevast keelt kasutav lugude jutustamise meister, sünnib ka VIII PromFesti orginaallavastus.

Muusikaline juht ja dirigent Erki Pehk: «On väga rõõmustav, et Abigail valis Romeo rolli, sest see andis meile võimaluse tuua lavale bel canto stiilis ooper. Kaheksast varem lavale jõudnud ooperist on pooled olnud Verdi teosed. Bellini on põnev vaheldus. Kuna soovime anda võimalikult paljudele Klaudia Taevi nim konkursi finalistidele rolli meie produktsioonides, on seekordne ooper selleski mõttes hea valik, sest saime kutsuda osalema kaks finalisti – eelmise konkursi publikulemmiku Margarita Levtšuki ja Juri Rostotski, kes pälvis kolmanda preemia aastal 2015.»

2019. aasta PromFesti programmist leiab lisaks Bellini ooperi uuslavastusele ning põnevale konkursiprogrammile ka kaks üllatust – publiku ette tuuakse taas PromFesti kaks varasemat lavastust – «Tsaari mõrsja» ja «Aida».

 VIII PromFest toimub 19.–26. mai 2019 Pärnus:

VIII PromFest 2019 programm

P 19. mai – «Romeo või Julia» (V. Bellini ooperi «I Capuleti e i Montecchi» lavastus) esietendus Endlas

E 20. mai – «Tsaari mõrsja» (N. Rimski-Korsakovi ooper Kaunase riikliku muusikateatri esituses) Endlas

T 21. mai – «Romeo või Julia» (V. Bellini ooperi «I Capuleti e i Montecchi» lavastus) Endlas

L 25. mai – «Aida» (Verdi ooper Vanemuise teatri esituses) Endlas

P 26. mai – Konkursi finaalkontsert Pärnu Kontserdimajas

XI Klaudia Taevi nim. rahvusvahelise noorte ooperilauljat e konkursi programm

T 21. mai – konkursi pidulik avamine Endlas

K 22. mai – konkursi II voor Endlas

N 23. mai – III voor Pärnu Eliisabeti kirikus

R 24. mai – konkursi IV voor Endlas

L 25. mai – Hans Nieuwenhuisi loeng noortele ooperilauljatele

P 26. mai – Konkursi finaalkontsert Pärnu Kontserdimajas

NB! Konkurss on avatud kõigile huvilistele. Pealtvaatajatele on osalemine tasuta (va finaalkontsert).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles