PÖFFi elutööauhinna saab Läti filmi grand old man

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti dokumentaalfilmi elav klassik Ivars Seleckis
Läti dokumentaalfilmi elav klassik Ivars Seleckis Foto: PÖFF

Pimedate Ööde filmifestivali teise tänavuse elutööauhinna laureaat on Läti dokumentaalfilmi elav klassik Ivars Seleckis.

84-aastane Ivars Seleckis on üks Baltikumi tuntumaid dokumentaliste, Läti uue laine dokumentalistika rajajaid, kelle poeetiline, ühiskondlikke protsesse käsitlev looming andis 1960ndate lõpus ja 1970ndate alguses Läti tõsielufilmile hoopis teistsuguse, vabama hingamise – erinevalt seniste nõukogude propagandast pakatavate ringvaadete kuivast ametlikkusest.

Suur osa tema Seleckise kuulub Läti dokumentalistika kullafondi. Tema kõige tuntum töö on 1988. aastal valminud «Põiktänav» – sissevaade ühe Riia aguli 800 meetri pikkusel tänaval elavate tavaliste inimeste ellu, mis on sattunud kahe poliitilise aja vahepeale. Läti ühiskonna mikromudelina vaadeldav linateos võitis maailma kõige suurema, Amsterdami dokumentaalfilmide festivali peaauhinna ja Euroopa filmiakadeemia nimetas selle aasta parimaks tõsielufilmiks.

Sama põiktänava juurde on Seleckis naasnud veel kaks korda: 1999. aastal valmis «Põiktänava uued ajad» ja 2013. aastal «Põiktänavale on saabunud kapitalism» – tulemuseks on erakordne dokument 25 aasta jooksul muutunud aegadest ja kommetest.

Kokku on Ivars Seleckis rohkem kui 30 tõsielufilmi autor. Tema tööde hulka kuuluvad näiteks «Valmiera tüdrukud» (1970), «Naine, keda oodatakse» (1978), «Vajatakse meest» (1983) ja «Lasku, kahvatu kuu» (1994).

Vanameistri viimane, tänavu valminud film «Jätkub...» jälgib viie Läti lapse esimest kooliaastat, täis rõõmu ja vahel ka pisikesi muresid. Laste kodude ja kooli kaudu avaneb taas läbilõige Läti ühiskonnast. Film esindab tänavu Lätit ka mitteingliskeelse filmi Oscari konkurentsis.

PÖFFi juhi Tiina Loki sõnul on Ivars Seleckise rolli Balti dokumentalistika arengus raske ülehinnata. «Ta kuulub samasse põlvkonda meie Andres Söödiga – just nemad avasid akna, mille kaudu tuli siinsesse tõsielufilmi pahvak värsket õhku. Kasutusele võeti metafooriline pildikeel, mille abiga sai ühiskonnast rääkida nii, nagu seda varem polnud tehtud,» ütles ta.

Ivars Seleckis saab elutööauhinna kätte täna kell 18.30 kinos Coca-Cola Plaza enne filmi „Jätkub...” seanssi.  Tänavuse PÖFFi esimese elutööauhinna sai näitleja Liv Ullmann. Kolmanda auhinna laureaat kuulutatakse välja festivali lõputseremoonial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles