Presidendi noore kultuuritegelase preemia sai nüüdiskunstnik Kris Lemsalu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kris Lemsalu
Kris Lemsalu Foto: krislemsalu.com

Sel nädalal Ida-Virumaal töötav Kersti Kaljulaid andis täna Narvas üle noore kultuuritegelase preemia nüüdiskunstnik Kris Lemsalule.

President Kaljulaid ütles preemiat üle andes, et Kris Lemsalu on löönud kunstnikuna läbi vägagi võitluslikus ja konkurentsitihedas rahvusvahelises kunsti-ilmas. «Kris Lemsalu puhul ei räägi me sellest, et keegi teda kusagil mainis, vaid tema töid võtavad juba praegu, kunstniku jaoks ju veel kaunis varases eas, arvesse institutsioonid, kes kirjutavad tänast kunstiajalugu. Tema looming mõjub ja tähendab maailmale midagi. Ja mis veel olulisem – läbilööki ei ole ta saavutanud mitte mugavdudes, nüüdisaegse kunsti temaatilisi või vormilisi trafarette korrates, vaid täiesti omanäolise loominguga,» selgitas president Kaljulaid.

Kris Lemsalu on õppinud keraamikat Eesti Kunstiakadeemias, Taani Disainikoolis ja Viini Kunstiakadeemias. Ta on esinenud arvukatel näitustel Euroopa ja maailma olulistes kunstimajades ning temast on kirjutanud rahvusvaheliselt olulised kunstiväljaanded nagu Mousse, Vice, Artnet News ja Frieze, kui nimetada vaid mõned. Artsy nimetas Lemsalut tänavu üheks 20-st kaasaegsest kunstnikust, keda võib pidada skulptuuri meediumi kõige uuenduslikumateks arendajateks tänapäeval.

Praegu on tema isikunäitus üleval Viini Secession galeriis ning vastavatud galeriis maineka Londoni Goldsmith’s College’i juures. Eesti publik tunneb teda lähiajast kõige paremini ilmselt Tallinna Kunstihoone näituse «Kaunitar ja koletis» järgi (2016, koos Tiit Pääsukesega, kuraator Tamara Luuk). Sel aastal pälvis Lemsalu ka riikliku kultuuripreemia esinemise eest Performa17 kunstibiennaalil New Yorgis, David Roberts Art Foundationi 10. aastapäeva sündmustel Londonis ja rahvusvahelise näitusetegevuse eest 2017. aastal. Tema teosed kuuluvad mitmetesse olulistesse muuseumi- ja erakogudesse. Järgmisel aastal esindab Lemsalu Eestit maailma vanimal ja olulisemal rahvusvahelise kaasaegse kunsti suursündmusel, 58. Veneetsia kunstibiennaalil.

Tänavuse preemia saaja valis Presidendi Kultuurirahastu nõukogu välja paarikümne kandidaadi hulgast, keda esitasid loomeliidud, kultuuriasutused ja –tegelased. 5000 euro suurust preemiat rahastab aastatel 2018-20 ettevõtja Enn Kunila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles