Kris Lemsalu näitused Viinis ja Londonis (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Pääsuke ja Kris Lemsalu
Tiit Pääsuke ja Kris Lemsalu Foto: Karel Koplimets

Eile, 29. novembril andis president Kersti Kaljulaid Narva Vaba Laval kunstnik Kris Lemsalule üle presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia. Kaasaegse Kunsti Eesti Keskusel on suur rõõm, et teist aastat järjest pälvis preemia kunstnik, kes esindab Eestit Veneetsia biennaalil (eelmisel aastal sai auhinna Katja Novitskova). Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus usub, et presidendi tunnustus näitab, et moodne kunst on ühiskonnas aina olulisem.

Kris Lemsalu esindab Eestit järgmise aasta mais avataval 58. Veneetsia kunstibiennaalil projektiga, mille tööpealkiri on «FUNTAIN». Näitus toimub Eesti uues paviljonis Giudecca saarel. Enne Veneetsiat saab Kris Lemsalu isikunäituseid näha Viinis Secessioni galeriis ja Londonis Goldsmith's College'i kunstikeskuses.

Secession on vanim kunstnike loodud galerii maailmas. Lemsalu näitusel «Keys Open Doors» (16. november 2018 – 20. jaanuar 2019) on väljas installatiivsed skulptuurid, mis toovad kokku loomariigi ja inimkonna, looduse ja tehismaailma, kergemeelsuse ja nukruse, elu ja surma. Lemsalu kasutab traditsioonilisi tehnikaid ja meetodeid, et viia näitusekülastaja fantastiliste kujutelmade maailma. Näitusega kaasneb kataloog «Albummm», mis on käsitsi kokku pandud fotoalbum Lemsalu pildistatud analoogfotodega.

Londoni maineka kunstiülikooli Golsmith's College'i kunstikeskus on sel sügisel avatud näitusepind. Lemsalu näitus «4LIFE» (23. november – 3. veebruar 2019) on tema esimene isikunäitus Londonis. Näitusel on väljas spetsiaalselt tellitud tööd, mis räägivad  eluetappidest: sünnist surmani ja sellest, mis vahepeal on. Teosed kannavad pealkirju nagu «HOLY HELL O», «Sally, Go Round the Rosesand», «Biker, Bride, Builder, Businesswoman and Baby». Näituse jaoks loodud teostes on Lemsalu kasutanud Jaapani keraamikatehnikat anagama, kus põletamise järel jääb keraamilisi teoseid katma õrn tuhakiht.

Kris Lemsalu on omanäolise visuaalse keelega kunstnik, kes oma töödes kasutab kombineeritud tehnikaid ning võtteid keraamikast, installatsiooni- ja performance’i kunstist. Teoste käivitavaks jõuks on tihti isiklikud läbielamised ja lood, mille põhjalt loob kunstnik laiemaid üldistusi võimaldavaid misanstseene. Lemsalu on õppinud Eesti Kunstiakadeemias, Taani Disainikoolis ja Viini Kunstiakadeemias. 2017. aastal pälvis ta riikliku kultuuripreemia esinemise eest Performa17 kunstibiennaalil New Yorgis, David Roberts Art Foundationi 10. aastapäeva sündmustel Londonis ja rahvusvahelise näitusetegevuse eest 2017. aastal. Eesti publik mäletab Lemsalut tõenäoliselt hästi Tallinna Kunstihoone 2016. aasta näituselt «Kaunitar ja koletis» (koos Tiit Pääsukesega, kuraator Tamara Luuk). Alates 2016. aastast saab Kris Lemsalu kunstnikupalka.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles