Fotod: Soomes avatakse uus uhke raamatukogu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi keskraamatukogu - Oodi. FOTO: Tuomas Uusheimo
Helsingi keskraamatukogu - Oodi. FOTO: Tuomas Uusheimo Foto: Tuomas Uusheimo

Soomes avatakse 5. destembril, päev enne Soome 101. iseseisvuspäeva uus Helsingi keskraamatukogu – Oodi. Hiiglasliku hoone suurus on 17 250 ruutmeetrit ning selle on disaininud Soome arhitektuuribüroo ALA Architects, mille eesotsas on Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Wooston.

Oodi asub Soome parlamendi vastas, väidetavalt sümboliseerimaks suhet valitsuse ja elanike vahel: hooned vaatavad teineteisega tõtt üle kunsti- ja kultuuriinstitutsioonidest ümbritsetud väljaku.

98 miljonit eurot maksvast Oodi projektist saab Soome rahvusvaheliselt tuntud avalike raamatukogude võrgustiku lipulaev, mis loodetavasti inspireerib oma disaini ja toimimispõhimõtetega ka tulevasi avalikke raamatukogusid kogu maailmas.

Vaid üks kolmandik Oodi raamatukogust läheb füüsiliste raamatute hoiustamisele – Oodisse mahub korraga umbes 100 000 raamatut –, ent tänu online-teenustele ja raamatuid sorteerivate robotite parvele on uue raamatukogu lugejatel ligipääs umbes 3,4 miljonile raamatule, mis on lugejatest vaid ühe hiireklõpsu kaugusel.

Uue keskraamatukogu hoone arhitektid valiti rahvusvahelisel konkursil, kus osales 544 tööd. Raamatukogu struktuur üritab avardada ümbritseva väljaku avalikku ruumi omaenese ruumi sisse – nendevaheline piir ähmastub. Ühtlasi näevad raamatukogu lugejad rõdul üle platsi asuvat parlamendihoonet.

Soomes peab seaduse järgi iga uus avalik hoone kulutama oma eelarvest teatava protsendi kunstile – Oodi kulutas avalikule kunstile 100 000 eurot. Telliti tööd soome kunstnikelt Otto Karvonenilt ja Jani Ruscicalt.

Kolmanda korruse lugemissaal. FOTO:
Kolmanda korruse lugemissaal. FOTO: Foto: Tuomas Uusheimo
Kolmanda korruse lugemissaal. FOTO:
Kolmanda korruse lugemissaal. FOTO: Foto: Tuomas Uusheimo
Kolmanda korruse lugemissaal. FOTO:
Kolmanda korruse lugemissaal. FOTO: Foto: Tuomas Uusheimo
Lugeja koos raamatutega. FOTO:
Lugeja koos raamatutega. FOTO: Foto: Tuomas Uusheimo
Raamatukogu kui omamoodi avalik ruum. FOTO:
Raamatukogu kui omamoodi avalik ruum. FOTO: Foto: Tuomas Uusheimo
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles