Mitte ainult jalgpallist

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Parr, «Väravavaht ja meri».
Maria Parr, «Väravavaht ja meri». Foto: Raamat

«See raamat on üle Põhjamaade põrguhea…» ütleks väike Tjorven Soolavarese saarelt. Ta kuulub Skandinaavia (laste)kirjanduse kangete ja värvikate naiskarakterite seltskonda nagu ka Maria Parri vastse raamatu väravavaht Lena. Maria Parri ja Astrid Lindgreni loomingus on teisigi ühisjooni. Mõlemad kujutavad hakkajaid suure südamega tüdrukuid ja leebeid-lüürilisi poisse ning murdumatut sõprust. Nad kirjeldavad ühtehoidvat perekonda, vanade ja laste teineteisemõistmist, igale eale omast mängulusti.

Loodusel – nii idüllilisel maastikul kui ka võimsal ja ohtlikul stiihial – on mõlema kirjaniku loomingus oluline koht. Nii ühe kui ka teise raamatuid lugedes saab naerda, et kõht kõveras, mis ei välista, et järgmise peatüki lõppedes toob kurbus ja kaastunne pisarad silma. Norra kirjanik Maria Parr ei ole teine Astrid Lindgren, aga kui spordiväljendeid kasutada, kuulub samasse liigasse.

Kaheteistkümne aastaga kolm raamatut, on seda palju või vähe? Teoseid justkui vähe, aga tähelepanu ja auhindu palju. Seega – vähem on parem, kas pole. Maria Parr (1981) lõpetas aastal 2008 Bergeni ülikooli. Ta õppis seal Põhjamaade kirjandust. Tema magistritöö käsitles lapsi ja lugemist. Parr täiendas end pedagoogika valdkonnas ja omandas aastaks 2010 õpetajakutse. Ega pealiskaudsel uurimisel ehk guugeldades tema kohta suurt enamat teada saagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles